Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Groothuis Bouwgroep geeft informatiepunt Zeesluis nieuwe toekomst

Geplaatst op: 31 mei 2023

Groothuis Bouwgroep geeft het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) in IJmuiden een nieuwe toekomst. Het familiebedrijf uit Genemuiden heeft het pand gekocht en gaat de komende tijd op zoek naar een herbestemming voor het markante gebouw. Dinsdag 30 mei is de demontage begonnen. Volgens directeur Klant en Markt Willem Jan van de Worp past het project uitstekend bij de circulaire ambities van Groothuis Bouwgroep. Eerder demonteerde het bedrijf onder meer de tijdelijke rechtbank in Amsterdam.

Koning Willem Alexander opende eind maart 2017 het SHIP. Dat fungeerde vijf jaar lang als informatiecentrum voor de bouw van de grootste zeesluis van de wereld. Bezoekers kregen op interactieve wijze ook informatie over duurzaamheid, de energietransitie en het dagelijkse leven in het Noordzeekanaalgebied. Bovendien zagen ze van dichtbij reusachtige schepen de sluis passeren. Afgelopen najaar sloot SHIP de deuren.

Enorme herbouwpotentie

Groothuis Bouwgroep raakte bij het project betrokken via opdrachtgever Vlasman Sloopwerken uit Alphen aan de Rijn. Net als Groothuis Bouwgroep is dat bedrijf gespecialiseerd in circulaire oplossingen. Beide zien de kansen voor het SHIP-gebouw. ““De intentie was het pand te demonteren en het elders weer op te bouwen, het pand heeft een enorme herbouwpotentie. Als team maakten we dat inzichtelijk. En daarna besloten we als Groothuis Bouwgroep om het pand aan te kopen”, vertelt Van de Worp.

Zoektocht naar nieuwe bestemming

Het bedrijf uit Genemuiden startte dinsdag met de demontage van het SHIP-gebouw. Volgens verwachting zijn de specialisten twee tot drie weken bezig met de binnenkant. Voor augustus is ook de buitenkant volledig gedemonteerd. Groothuis Bouwgroep slaat alle onderdelen van het gebouw op en gebruikt die later bij de wederopbouw. “De komende periode onderzoeken we de mogelijke nieuwe functies van het gebouw. Ook kijken we naar een juiste locatie”, aldus Van de Worp.

Vraag vanuit de markt

Hij merkt dat de markt steeds meer open staat voor circulair bouwen. Groothuis Bouwgroep is een koploper bij de methode waarin hergebruik van bouwonderdelen of zelfs complete gebouwen centraal staat. “Wij investeerden de afgelopen jaren veel in kennis van circulair bouwen. Dat past bij onze visie dat ondernemerschap rentmeesterschap is. Wij willen goed omspringen met de aarde. Onze visie begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. De markt zoekt bouwers en mensen met kennis van circulair bouwen. Wij zijn er trots op dat we opnieuw bij een prachtig circulair project betrokken zijn.”

Over Groothuis Bouwgroep

Groothuis Bouwgroep is een innovatieve aanbieder van vastgoedoplossingen voor nu en later. De focus ligt daarbij op utiliteitsbouw. Het familiebedrijf uit Genemuiden werkt aan projecten door heel Nederland. Groothuis Bouwgroep realiseert dromen, wensen en ambities van opdrachtgevers en gebruikers en heeft daarbij aandacht voor het terugdringen van de CO2-uitstoot en het behoud van de aarde.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500