Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Informatieavond aanleg stalen damwanden Zwarte Water

Geplaatst op: 22 juni 2023

Op maandag 3 juli 2023 van 19.00 – 21.00 uur, organiseert Rijkswaterstaat samen met aannemer De Boer en De Groot een inloopavond over de aanleg van luwtezones in het Zwarte Water. Tijdens deze inloopavond worden omwonenden en geïnteresseerden geïnformeerd over wat de drie partijen precies gaan doen. Er kunnen vragen worden gesteld aan Rijkswaterstaat en aannemer De Boer en De Groot. Omwonenden en geïnteresseerden zijn welkom in hotel ZwarteWater in Zwartsluis. Aanmelden is niet nodig, er is geen centrale presentatie. 

Rijkswaterstaat werkt vanaf september aan de riviernatuur in het bijzondere rivieren- en uiterwaardengebied van het Zwarte Water. Dit ligt ten noorden van Zwolle, waar de Overijsselse Vecht samenstroomt met het Zwarte Water. We houden hiervoor een informatieavond waar omwonenden en geïnteresseerden vragen kunnen stellen over het herstellen van de riviernatuur in de luwtezones.

Luwtezones

Tussen Hasselt en het Zwarte Meer wordt over een lengte van 19km in totaal 5,6 kilometer aan luwtezones gecreëerd. Dit gebeurt op verschillende manieren. Er worden damwanden aangelegd, gronddammen gemaakt en stortstenen dammetjes hersteld. Deze maatregelen verminderen niet alleen de golfslag op het wateroppervlak, maar ook de zuigkracht in het water zelf. Een open constructie, zoals een palenrij met rijshout, doet dat niet goed genoeg; die houdt de zuigende werking van de schepen onvoldoende tegen. In de luwtezones kunnen vissen rustig eitjes leggen en opgroeien, waardoor de visstand zal verbeteren.

Meer informatie

Vragen over de inhoud van de werkzaamheden, of een andere vraag over de maatregelen in het gebied, kunnen worden gesteld aan het projectteam via zwartewater@rws.nl. Er kan ook gebeld worden naar het gratis publieksinformatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500