Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Steunpakket voor organisaties met torenhoge energiekosten

Geplaatst op: 31 juli 2023

foto ter illustratie.

De gemeente Zwartewaterland schiet maatschappelijke organisaties en verenigingen te hulp die zuchten onder hoge energielasten. Zij kunnen vanaf nu een beroep doen op het gemeentelijk Steunpakket Energiekosten. “We willen voorkomen dat organisaties omvallen”, zegt wethouder Maarten Slingerland.

Vereniging en maatschappelijke organisaties zijn belangrijk voor Zwartewaterland. “Ze zorgen niet alleen voor ontmoeting en ontspanning”, zegt de wethouder. “Ze zijn ook het cement tussen onze stenen. Want ze geven structuur en samenhang in onze samenleving. De hogere energiekosten bedreigen een aantal verenigingen en maatschappelijke organisaties in onze gemeente in hun voortbestaan. Als gemeente schieten we daarom te hulp.”

De aanpak geldt voor organisaties en verenigingen die zelf een gebouw hebben of een gemeentelijk gebouw gebruiken. Ook moet het werk grotendeels door vrijwilligers worden uitgevoerd. Organisaties die een hogere huur doorberekend krijgen van een pandeigenaar, komen niet in aanmerking voor deze regeling. Zij kunnen bij financiële problemen contact opnemen met de gemeente.

Verder moeten de financiële gevolgen zijn ontstaan na 1 oktober 2022 en zijn veroorzaakt door de gestegen energielasten. Ook moeten organisaties eerst onderzoeken of zij gebruik kunnen maken van andere compensatiemaatregelen. Bijvoorbeeld de TEK-regeling en de SPUK NEAS-regeling van het Rijk. Als dit niet mogelijk is, kunnen zij een beroep doen op het Steunpakket Energiekosten. Alle voorwaarden voor deze regeling staan op www.zwartewaterland.nl/steunpakket. Hier kan het Steunpakket Energielasten ook worden aangevraagd.

De gemeente en 50 maatschappelijke organisaties streven naar een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. Dit betekent dat iedereen zich naar omstandigheden goed voelt. Dat iedereen zoveel mogelijk meedoet in de samenleving. En dat iedereen voldoende beweegt en gezond eet. Het Steunpakket Energiekosten helpt maatschappelijke organisaties en verenigingen om zich te blijven inzetten voor een gezonde basis voor al onze inwoners.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500