Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mensen vermijden openbare wifi-punten maar vergeten de wifi-veiligheid thuis

Geplaatst op: 7 augustus 2023

(Adv.) Toch is het opvallend dat thuisnetwerken ver achter blijven op het gebied van veiligheid. Laten we eens kijken waarom, én wat de gevaren van achtergestelde veiligheid zijn!

De laatste jaren wordt er wereldwijd veel gewaarschuwd voor de gevaren van openbare wifi-punten. Dit bericht dringt ook bij steeds meer mensen door. Toch is het opvallend dat thuisnetwerken ver achter blijven op het gebied van veiligheid. Laten we eens kijken waarom, én wat de gevaren van achtergestelde veiligheid zijn! 

Waarom vermijden mensen veiligheid thuis

Een van de belangrijkste redenen dat mensen vaak vergeten om hun thuisnetwerk te beveiligen, is vanwege het gevoel dat zij zich in een veilige omgeving bevinden. Thuis voelt men zich vaak veilig, waardoor extra (digitale) veiligheidsmaatregelen vaak onnodig worden geacht. Waar men zich vaak tegen fysieke bedreigingen zoals inbraak beveiligd, wordt dat digitaal een stuk minder gedaan. 

Hoe jezelf digitaal beveiligen! 

Toch zijn er verschillende manieren waarop je jezelf ook van digitale veiligheid verzekert. Dit begint bijvoorbeeld bij het updaten van de hardware van je wifi-router. Aangezien al je apparaten met de router zijn verbonden, kan een onveilige router er direct voor zorgen dat al je andere apparaten gevaar lopen. 

Kijk daarom goed op de doos of in de instructies van je router. Hier staat vaak meer informatie over het bijwerken van de firmware van je router. Het advies is om regelmatig te checken of je router nog een update nodig heeft. Denk er daarnaast ook aan om je andere apparaten regelmatig te updaten. Op die manier blijf je veiliger, aangezien één onbeschermd apparaat er al voor kan zorgen dat hackers toegang krijgen tot je andere apparaten. 

Kies voor een VPN

Daarnaast is het advies om te kiezen voor een goede VPN. Dit is de afkorting voor Virtual Private Network en wordt door velen al gebruikt om bij openbare wifi-punten succesvol en veilig verbinding te maken met het netwerk. Een VPN biedt je verschillende voordelen:

Veilig verzenden en ontvangen van bestanden;

Het scannen van je apparaten op virussen en malware; 

Locatie verbergen om veiliger te kunnen internetten;

Content, waaronder films en series, uit andere landen bekijken.

Wil je profiteren van een goede VPN-provider, bekijk dan de NordVPN aanbieding. Dit bedrijf is een van de grootste aanbieders op het gebied van VPN’s. Zij bieden naast een VPN ook nog andere diensten aan waardoor je veiliger over het internet surft. 

Eenvoudige wachtwoorden

Wachtwoorden, je hebt ze tegenwoordig vrijwel overal voor nodig. Daarom is het lekker makkelijk om voor elk account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Op die manier hoef je namelijk maar één of enkele wachtwoorden te onthouden! Echt veilig is het echter niet. Weten hackers dat ene wachtwoord te achterhalen, dan hebben zij vrijwel direct toegang tot al je andere accounts! 

Het advies is daarom om een wachtwoord manager te gebruiken. Dit is een app of programma waarmee je al je wachtwoorden kunt opslaan. Daarnaast kun je deze ook gebruiken om nieuwe wachtwoorden te genereren. Dit zijn volledig willekeurige wachtwoorden, waardoor ze op geen enkele manier aan je te linken zijn. Hiermee zorg je ervoor dat al je accounts in een klap een stuk veiliger worden. 

Let op het gebied van wachtwoorden ook op de standaard wachtwoorden. Denk daarbij aan het standaard wachtwoord dat je krijgt bij aankoop van je router. Hoewel dit wachtwoord moeilijk lijkt, is dat vaak niet het geval voor hackers. Weten zij welke router is aangeschaft, dan is het mogelijk om het wachtwoord te hacken. Zodra je dus een apparaat met een standaard wachtwoord krijgt, adviseren we om dit direct te wijzigen! 

Conclusie

Kortom, denk ook aan de veiligheid thuis en niet alleen aan je veiligheid onderweg. Want veilig surfen onderweg wil niet per definitie zeggen dat je thuis ook veilig bent. Schaf daarom een goede VPN aan, zoek naar een goede wachtwoord manager en vergeet niet om regelmatig je apparaten van een update te voorzien. Op die manier weet je zeker dat je ook thuis veilig gebruik kunt maken van het internet!

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500