Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Sloop in Binnenlanden gestart, nieuwbouw in 2026 gereed

Geplaatst op: 12 september 2023

Een kozijn wordt uit de woning gehaald, de start van het sloopwerk. (foto Peter Leenhouts)

Bewoners van de Binnenlanden waren vanmiddag getuige van de sloop van de leegstaande woningen aan en achter de Stuivenbergstraat. Het is de bedoeling dat in de wijk 20 nieuwe appartementen en zeven gezinswoningen worden gebouwd.

Het duurde een tijdje voordat de leegstaande huizen gesloopt konden worden, erkent ook Wetland Wonen-directeur Marcel Timmerman. Maar dat is geregeld per landelijke flora- en faunawetgeving. “We zijn nu gestart met de sloop en dat zal de komende maanden in beslag nemen. Daarna gaan we de procedure in voor de bouw van de nieuwe woningen en gaat het plan langs de welstandscommissie”, legt Timmerman uit.

Volgens planning kunnen de eerste bewoners dan in 2026 hun huis betrekken. Mits er geen grote bezwaren worden ingediend die zorgen voor vertraging. Mensen die eerder al in de huizen woonden die nu gesloopt worden, hebben daarbij de eerste keuze. Al is het niet de verwachting dat veel oude bewoners terugkeren naar dit gedeelte van de Binnenlanden. “Bijzonder aan dit project is dat bijna alle onderdelen van de gesloopte huizen worden hergebruikt”, weten de wethouders Jan van der Poel en Harrie Rietman te vertellen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de grote faunatoren die nu geplaatst is aan de Stuivenbergstraat. Deze plek voor insecten en kleine zoogdieren is gemaakt van gerecycled bouwmateriaal. Mensen van de sociale werkplaats werken daar aan mee.

De nieuw te realiseren woningen worden daarnaast zo gebouwd, dat nieuwe bewoners bijna geen energiekosten hoeven te verwachten. “We zijn blij dat de sloop gestart is, zo kunnen we aan de slag met levensloopbestendige woningen voor de wijk. Want daar was veel behoefte aan in deze buurt”, aldus Rietman. In totaal worden er dus 27 adressen gebouwd, terwijl dat er voorheen 18 waren in deze buurt. De woningen worden in een later stadium van het traject te huur aangeboden via Wetland Wonen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500