Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De partij voor de bieren (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 20 oktober 2023

Nee, het idee komt niet van mijzelf. Onderweg in Duitsland stuitte ik in de media op een ludieke actie om een partij voor de bieren op te richten. Ook bij mij toverde het idee direct een brede glimlach op het gelaat. Niks is te gek tegenwoordig. Zeker niet in het politieke landschap. Maar toen ik de gedachte eens een tijdje had laten indalen, besefte ik ineens dat een dergelijk initiatief helemaal zo gek nog niet is. Sterker nog, ik acht de kans op succes behoorlijk groot.

We leven in een vreemde tijd. Op verschillende continenten woeden oorlogen. Complete bevolkingen slaan op de vlucht. We hebben te kampen met een ongekende inflatie. En ondertussen is de stemming van de doorsnee burger tot het vriespunt gedaald. Bovendien lijkt de kans op spoedige verbetering een illusie.

In Nederland zijn de landelijke verkiezingen aanstaande. Ook daar verwacht ik niet veel van. De verdeeldheid onder de mensen was zelden zo groot. Politiek was nog nooit mijn ding, maar mijn weerstand wordt alleen maar groter. Tegenwoordig lijkt alles er op gericht om een ander zo snel mogelijk bij de enkels af te zagen.

Waarom dan een partij voor de bieren oprichten, zult u denken? Daar is een heel eenvoudig antwoord op: Een stuk chagrijn uit onze samenleving weghalen. Ik zal u één van de kernpunten uit het partijprogramma opnoemen.

Elke volwassene in Nederland kan elke laatste vrijdag van de maand gratis twee consumpties nuttigen in een gelegenheid naar keuze. Dat hoeft niet per definitie een café te zijn. Een buurtgebouw, een kantine of wat voor openbaar gebouw dan ook kan eveneens benut worden. En natuurlijk blijft de keuze niet beperkt tot uitsluitend bier. Een kop koffie, een wijntje, een glaasje fris of een jonge borrel kunnen ook besteld worden.

De effecten van een dergelijk initiatief zullen onmiddellijk meetbaar zijn. Allereerst zijn de prijzen in de horeca van een doorsnee consumptie voor veel mensen bijna niet meer te betalen. En dus blijft een bezoekje aan een horecagelegenheid noodgedwongen achterwege. De horeca zelf krijgt door de gratis consumpties ook weer een boost. En de mensen komen weer onder de mensen. Dat is misschien nog wel het belangrijkste én mooiste argument.

Nu hoor ik u al denken: hoe denkt Rietmannetje dit te financieren? Dat zal ik u even voorrekenen. In Nederland hebben we 12 miljoen volwassen mensen. Wanneer we die maandelijks twee gratis consumpties geven kost dat ongeveer 60 miljoen euro per maand. Nu zult u reageren dat 5 euro voor twee consumpties aan de zeer magere kant is. Maar we vergeten dat voor elk glas bier een vermogen aan accijnzen geheven wordt. Die kosten blijven vanzelf achterwege.

Wanneer we 12 maanden lang 60 miljoen vrijmaken komen we jaarlijks op een bedrag van 720 miljoen Euro. Dat is een behoorlijke som. Maar het is nog niet eens een miljard.

Wist u dat Nederland jaarlijks 15,2 miljard aan alleen defensie uitgeeft? Dat betekent dat we daar 20x zoveel aan uitgeven als aan 2 vrije consumpties per maand per volwassene. En de overheid smijt sowieso met geld. 720 miljoen is in dat opzicht een schijntje. Zeker als je bedenkt dat je er een groot gedeelte van de bevolking een plezier mee doet.

Nu ik u wellicht op dit punt overtuigd heb, zult u zich afvragen of de partij voor de bieren nog meer ideeën heeft. Legio, kan ik u melden. Ze liggen in dit land namelijk voor het oprapen. Eentje ervan zal ik nog met u delen.

Een vriend van me wordt volgend jaar 68 jaar. Hij heeft al recht op pensioen, maar werkt naar tevredenheid gewoon door. En eigenlijk wil hij ook nog wel een tijdje langer doorgaan. Alleen vindt de overheid het nodig dat hij – die zijn hele leven al belasting betaald heeft – nog maar onevenredig hoog belast moet worden. En dus stopt de goede man er maar gewoon mee. En dat terwijl vandaag de dag de handjes meer dan nodig zijn. Ik vind het een schande. Dus het voorstel van de partij voor de bieren : Iedereen die na zijn pensioengerechtigde leeftijd nog door wil werken, draagt voor zijn werkzaamheden helemaal geen belasting meer af. 500 euro bruto wordt 500 euro netto. Deze doelgroep heeft in hun werkzame leven al genoeg belasting afgedragen en kan van deze centjes welverdiende leuke dingen doen.

Eigenlijk is het jammer dat het idee voor een partij voor de bieren wat te laat ontstaan is. Want er zouden bij de landelijke verkiezingen van 22 november a.s. ongetwijfeld een aantal zeteltjes uitgerold zijn. 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500