Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Streekgenoten reizen met boeiende verhalen af naar Sluuspoort

Geplaatst op: 2 januari 2024

Sluuspoort trapt 2024 voortvarend af met twee avonden waarop streekgenoten te gast zijn. Wie dit niet wil missen moet nu woensdag 10 januari en donderdag 25 januari  in de agenda zetten. Beide avonden beginnen om 19:30 uur. Vanaf 19:00 staat koffie en thee klaar, welke zijn inbegrepen bij de entreeprijs van acht euro.

Op woensdag 10 januari komt Taco Jongman uit Sint Jansklooster naar Zwartsluis. Zijn grote hobby is hardlopen onder extreme omstandigheden. Die hobby bracht hem over de hele wereld en dat zorgde door, ook extreme, omstandigheden voor een meer dan intense band met Nepal.

Edward Zwitser, uit Hasselt al 24 jaar werkzaam bij de KNRM, komt op 25 januari vertellen over het belangrijke werk van de KNRM. Hij neemt de aanwezigen met aangrijpende praktijkverhalen direct mee naar het hart van deze wondermooie organisatie. Een avond met een lach en een traan. Maar vooral met levensechte én levensveranderende verhalen.

Hardlopen én hulpverlening

Taco Jongman runt tussen Vollenhove en Sint Jansklooster, samen met zijn vrouw Aafke en dochter Ilse, de camping en theeschenkerij bij Landgoed De Oldenhof. Maar velen zullen hem ook kennen van de uitdagingen die hij aangaat met het hardlopen onder extreme omstandigheden. Eén van die wedstrijden bracht hem in 2015 in Nepal, waar hij een allesverwoestende aardbeving meemaakte. Het was de aanzet om de Stichting 112 Nepal op te richten om de mensen daar te helpen. In Sluuspoort komt hij vertellen over met name dat werk in Nepal én over zijn belevenissen tijdens de vele wedstrijden die hij verspreid over de hele wereld heeft gelopen. In dat kader zijn de hoogste bergmarathon van de wereld, de Everest Marathon, en een marathon op Antarctica bij zo’n 30 graden onder nul wel erg indrukwekkend.

Baken van veiligheid

KNRM-voorlichter Edward Zwitser, geeft 25 januari een meer dan bijzonder en indrukwekkend kijkje in de keuken van de KNRM. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is in 1924 al 200 jaar een baken van veiligheid in Nederland. Toch is de organisatie een grote onbekende voor veel Nederlanders. De KNRM staat vanuit 45 locaties met ruim 1.400 vrijwillige redders 24/7 en onder alle (weers)omstandigheden paraat voor de zeeman in nood. Wat gebeurde er bijvoorbeeld recent bij het brandende autoschip Fremantle Highway? En welke emoties bracht het Scheveningse surfdrama teweeg? Wie de avond met Zwitser bijwoont komt onder meer over die onderwerpen veel (meer) te weten.

www.sluuspoort.nl/agenda

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500