Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Interessante feiten over Genemuiden 

Geplaatst op: 17 januari 2024

Archieffoto Erik Eenkhoorn

(Adv.) In een klein land als Nederland, met relatief veel inwoners, zijn er gelukkig nog pittoreske plaatsen met veel ruimte en een aantrekkelijke leefomgeving. Een goed voorbeeld van een dergelijke plaats is Genemuiden. Ben je woonachtig in Genemuiden, van plan om er te gaan wonen of wil je daar een mooi bedrijf oprichten? 

Dan is het leuk om meer te weten te komen over deze plek. Na het lezen van dit artikel ben jij op de hoogte van de interessantste feiten.

Een pittoreske plaats met relatief weinig inwoners

Het aantal inwoners in Genemuiden stijgt gestaag en dat heeft onder meer te maken met de verschillende woonunits die er worden gebouwd. In 2013 telde Genemuiden, volgens de website allecijfers.nl, nog 10.201 inwoners. In 2023 telde Genemuiden 10.482 inwoners en dat is een stijging van 2,76%. De kans is echter groot dat het bevolkingsaantal in de toekomst zal stijgen. Er moeten immers veel woningen in Nederland gebouwd worden om iedereen van huisvesting te voorzien en in dorpen als Genemuiden is er gelukkig nog genoeg ruimte. 

Genemuiden heeft al heel lang stadsrechten 

Genemuiden mag dan een kleine gemeente zijn, tegelijkertijd hebben ze wel stadsrechten en dat is best bijzonder te noemen. Maar wat zijn stadsrechten dan precies? Welnu, om dat goed uit te leggen moeten we even terug in de tijd. 

In het middeleeuwse Europa werden stadsrechten toegekend aan bezitters of eigenaren van gronden met nederzettingen. Met stadsrechten hadden landsheren meer mogelijkheden om hun gebied vorm te geven. Ze mochten bijvoorbeeld zelf de regelgeving bepalen en ze kregen het recht om markten te organiseren.  

De leukste bezienswaardigheden in Genemuiden

Genemuiden kent een rijke geschiedenis, aangezien het in 1275 al zijn stadsrechten verkreeg en dat heeft natuurlijk als resultaat dat er tegenwoordig veel bezienswaardigheden in Genemuiden te vinden zijn. In Genemuiden vind je bijvoorbeeld het prachtige tapijtmuseum en de plaats is voorzien van een historisch centrum. Daarnaast vind je ook verschillende kerken in Genemuiden. 

Maar natuurlijk is Genemuiden ook voorzien van geweldige natuur en om die reden trekt de plaats jaarlijks veel toeristen aan. Mensen die uit de stedelijke omgeving komen, vinden het bijvoorbeeld fijn om heerlijk tot rust te komen, mooie wandelingen te maken en mystieke plekken in Genemuiden te bewonderen. 

Meerdere kerkgenootschappen

Genemuiden kent ook een grote geloofsgemeenschap en maakt zelfs deel uit van de Bijbelgordel. Dit is een brede strook die dwars door Nederland loopt met plaatsen waar relatief veel gereformeerde mensen wonen. 

Genemuiden hoort daar zeker bij, want de plaats kent maar liefst vijf protestantse kerkgenootschappen. De Jachin en Boazkerk is de grootste kerk in de stad. Deze relatief nieuwe kerk is in 2003 gebouwd en telt 1800 zitplaatsen. In de kerk worden iedere zondag twee diensten gehouden en de Jachin en Boazkerk is ook voorzien van twee prachtige orgels: het hoofdorgel en koororgel. 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500