Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De verschillende soorten waarden van een auto

Geplaatst op: 29 januari 2024

(Adv.) Een auto kan verschillende soorten waarden hebben. Juist dit kan het lastig maken om een goede prijs te bepalen als je de auto bijvoorbeeld wilt verkopen of inruilen tegen een nieuwe auto of een elektrische occasion. Het is belangrijk om goed te weten wat nu de verschillen zijn als het gaat om de waarden van een auto. Wat is de catalogusprijs precies en wat zegt de dagwaarde over de auto? Wij geven je meer inzicht in de verschillende waarden van een auto.

1. Cataloguswaarde: de nieuwprijs van de auto

De cataloguswaarde, ook wel bekend als de nieuwprijs, is de waarde van de auto zoals deze nieuw in de showroom staat of heeft gestaan, inclusief btw en BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Deze cataloguswaarde auto is belangrijk voor verzekeringsdoeleinden, bijvoorbeeld bij het berekenen van de premie voor een allriskverzekering. Ook speelt de cataloguswaarde een rol bij het berekenen van bijtelling voor zakelijke rijders. Onthoud dat deze waarde sterk kan dalen zodra je de showroom uitrijdt – een fenomeen dat we ‘waardevermindering’ noemen.

2. Dagwaarde: de actuele waarde van de auto

De dagwaarde is wat je auto op dit moment, op de dag van vandaag, waard is. Deze waarde wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de leeftijd van de auto, kilometerstand, staat van onderhoud en het merk/model. De dagwaarde is vooral belangrijk bij schadeclaims. Als je auto total loss is verklaard, is dit het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij uitkeert. Deze waarde geeft je ook een goed idee van wat je redelijkerwijs kunt vragen of verwachten als je je auto verkoopt. Je kunt de dagwaarde van je auto altijd opvragen door middel van een kenteken check bij CheckMijnKenteken.nl.

3. Restwaarde: de waarde van de auto na schade

De restwaarde is de geschatte waarde van de auto na een schade, dus wat de auto nog waard is in zijn beschadigde staat. Dit is vooral relevant voor verzekeringsmaatschappijen na een ongeluk. Zij verkopen vaak de beschadigde auto aan een opkoper of sloperij. De restwaarde wordt afgetrokken van de uitkering die je krijgt op basis van de dagwaarde van de auto.

4. Verkoopwaarde: wat jij er uiteindelijk voor krijgt

Tenslotte is er de verkoopwaarde. Dit is het bedrag dat je daadwerkelijk voor je auto kunt krijgen wanneer je deze verkoopt. Deze prijs kan variëren afhankelijk van hoe je verkoopt (privé, aan een dealer, inruil) en onder welke omstandigheden. De verkoopwaarde is vaak lager dan de dagwaarde, omdat kopers altijd op zoek zijn naar een goede deal. Echter, met een goede onderhandeling en een auto in uitstekende staat, kun je dicht bij de dagwaarde komen.

Elke waarde vertelt iets over de auto

Elk van bovenstaande waarden vertelt iets anders over je auto en is belangrijk in verschillende situaties. Of je nu een nieuwe auto koopt, je huidige auto verkoopt of gewoon nieuwsgierig bent, het begrijpen van deze verschillende autowaarden helpt je om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Onthoud dat de waarde van een auto niet alleen in geld uit te drukken is. Een andere belangrijke waarde van een auto is namelijk de emotionele waarde, en die waarde is meestal niet in geld uit te drukken.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500