Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Solarguard voor effectieve vogelwering bij zonnepanelen

Geplaatst op: 17 februari 2024

(Adv.) Wanneer je zonnepanelen plaatst, denk je mogelijk niet direct aan vogelwering. Toch blijkt het nodig te zijn om de zonnepanelen af te schermen tegen invloeden van vogels en ongedierte. Het komt namelijk nog wel eens voor dat vogels achter de zonnepanelen kruipen om nesten te maken. Met Solarguard wordt dit voorkomen. Dit systeem maakt het mogelijk dat zorgen worden weggenomen. Je profiteert met zekerheid van het beloofde rendement dat met jouw zonnepanelen te behalen valt. Je wilt dit geenszins in gevaar brengen, door elementen van buitenaf. Met de juiste vogelwering hoef je je geen zorgen meer te maken over de schade die vogels kunnen verrichten aan je zonnepanelen. Met de juiste informatie weet je precies wat je kunt doen om vogels te weren. Vogelwering zorgt voor dubbele stevigheid op de zonnepanelen, waardoor kauwen en andere krachtige vogels eenvoudig kunnen worden geweerd.

Voorkomen van schade aan zonnepanelen

Vogels hebben de neiging om zich onder zonnepanelen te nestelen. Het is hier namelijk aangenaam warm en droog. Zelfs in de wintermaanden blijven de panelen op temperatuur en in de zomertijd zorgen bieden de panelen beschutting tegen de zon. Doordat de zonnepanelen doorgaans op het dak zijn bevestigd, bieden deze bovendien een ideale schuilplaats tegen roofdieren. Een goed overzicht op de grond en omgeving wordt geboden, terwijl de vogels optimaal beschermd zijn. Veel vogels als kraaien, duiven of mussen besluiten daarom om nesten te bouwen in de ruimte tussen de zonnepanelen en het dak. Ze nemen hiervoor takken, plastic, papier en karton mee, naast organisch materiaal als takken en bladeren. In combinatie met temperaturen die van de zonnepanelen afkomen, leveren deze materialen bovendien nog brandgevaar op. Het is daarom belangrijk om nesten van vogels te vermijden onder de zonnepanelen.

Verlaagd rendement door vogels

Vogels zorgen voor overlast bij zonnepanelen. Door de aanwezigheid van vogels kan een breuk in de bekabeling achter de zonnepanelen ontstaan. Wanneer er geen beveiliging op het zonnepanelensysteem is toegevoegd, kan hierdoor eveneens brand ontstaan. De warmte kan immers minder goed wegstroming, doordat de nesten zorgen voor een verminderde luchtstroming. Hierdoor haal je bovendien een aanzienlijk lager rendement op het gebruik van zonnepanelen. Hier is het je echter allemaal om te doen, waardoor het nadelig is als vogels nesten bouwen achter de zonnepanelen. Ook de uitwerpselen die op het zonnepaneel vallen, zorgen voor een lager rendement. Pas na het broedseizoen mogen nesten worden verwijderd, waardoor je niet vaak niet direct iets kunt doen aan deze verlaging. Er volgen ook nog kosten voor het verwijderen van nesten, waardoor je wilt voorkomen dat vogels toegang hebben tot de ruimte achter de zonnepanelen. Met de Solarguard wordt dit gerealiseerd. Deze plaats je voor of na het broedseizoen.

Informatie inwinnen over vogelwering

Uiteraard is het verstandig om informatieavonden over zonnepanelen te bezoeken, zeker wanneer je deze bedrijfsmatig wilt inzetten. Het is daarbij belangrijk dat ook aandacht wordt geschonken aan bijkomstige aandachtspunten, waaronder vogelwering. Bij ADR Dakwinkel kun je terecht voor advies over het Solarguard Pro® systeem, met vogelwering. Deze vogelwering is gemaakt van polypropyleen en nylon bevestigingsklemmen. Met een effectief opdaksysteem wordt voorkomen dat vogels achter de zonnepanelen kunnen kruipen en ben je opnieuw verzekerd van een zo’n hoog mogelijk rendement op de aanschaf van zonnepanelen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500