Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eerste wulpenei van Nederland gevonden in Staphorsterveld

Geplaatst op: 11 maart 2024

In het Staphorsterveld is zaterdag het eerste wulpennest 2024 van Nederland gevonden. Het Staphorsterveld doet zijn naam eer aan als één van de grootste bolwerken voor de wulp van Noordwest-Europa.

Het nest is door een vrijwilliger van de weidevogelbescherming gevonden op een perceel van agrariër Bisschop, midden in het weidevogelgebied tussen Meppel, Staphorst, Zwartsluis en Hasselt. Een bijzonder vroeg nest, de meeste wulpen beginnen eind maart met leggen.

Er lagen twee eieren in het nest. Als alles goed verloopt, komen hier nog twee eieren bij. En dan is het wachten op de kuikens, die over bijna een maand in het perceel van Bisschop of in de buurpercelen, onder bescherming van de oudervogels, zelf hun kostje bij elkaar scharrelen en hopelijk opgroeien tot mooie, vliegvlugge jongen.

Het weidevogelgebied Staphorsterveld is niet alleen voor wulpen heel belangrijk. Ook andere weidevogels, zoals kieviten, grutto’s, tureluurs, scholeksters en diverse eendensoorten voelen zich hier thuis op de agrarische percelen. In samenwerking met de agrariërs worden legsels en kuikens zo goed mogelijk beschermd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500