Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente dringt bij provincie aan op verbetering busvervoer

Geplaatst op: 15 maart 2024

De gemeente Zwartewaterland heeft een klemmende oproep gedaan aan het provinciebestuur van Overijssel om het busvervoer in de regio te verbeteren. Sinds december 2023 verzorgt EBS onder de naam RRReis in de Kop van Overijssel het openbaar vervoer. Dat gaat niet goed: inwoners hebben te maken met rituitval, hinderlijke vertragingen en onbetrouwbaar dienstregelingen. Voor de gemeente Zwartewaterland is de maat vol. In een brief aan Gedeputeerde Staten spreekt het college daarom haar zorg en teleurstelling uit en verwacht op korte termijn passende maatregelen.

EBS kampt met personeelstekorten en materiaalproblemen, vooral in de regio IJssel-Vecht. Om toch zoveel mogelijk op tijd te kunnen rijden, is de dienstregeling tijdelijk aangepast en rijden er minder bussen. Ondertussen regent het klachten en laten inwoners zich op allerlei manieren horen; van berichten op social media tot aan vragen in de gemeenteraad.

Kwetsbare inwoners getroffen

“Het zijn vooral de meest kwetsbare inwoners die getroffen worden, aangezien zij vrijwel geen andere mogelijkheden hebben om zich te verplaatsen in onze regio,” zegt wethouder Maarten Slingerland. “Denk bijvoorbeeld aan ouderen die naar zorginstellingen moeten en scholieren die stress hebben omdat ze lessen en/of toetsen missen. Dit baart ons zorgen.” De wethouder spreekt van een verschraling van het aanbod. “Terwijl het Ministerie pleit voor het verbeteren van OV in het landelijk gebied, zien wij hier alleen maar minder bussen die vaak ook nog niet op tijd rijden waardoor aansluitingen niet gehaald worden.”

Klemmende oproep

Het gemeentebestuur staat niet alleen in zijn onvrede over het busvervoer. Ook de Statenleden en de buschauffeurs zelf roeren zich. “De roep om verbetering van de provinciale busdiensten is dus breed gedragen en daarom verwachten wij als college uw aanhoudende betrokkenheid en actieve bijdrage aan het vinden van realistische oplossingen,” zo staat in de brief. “Hierbij dus de klemmende oproep vanuit de gemeente Zwartewaterland om passende maatregelen te nemen om de kwaliteit van het OV naar een hoger niveau te tillen in plaats van de huidige verslechtering te accepteren door het versoberen van de dienstregeling. Onze inwoners mogen hier eenvoudigweg niet de dupe van worden.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500