Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Breman.net viert 25-jarig jubileum

Geplaatst op: 25 maart 2024

Het begon ooit met een geheime zender, geïnspireerd door zijn oom Jan-Willem. Het in contact staan met de mens begon al vroeg voor Benny Breman. Inmiddels is de 65-jarige Benny met zijn site Breman.net niet meer weg te denken uit het digitale straatbeeld van Genemuiden en kijkt menig (voormalig) inwoner van het tapijtstadje dagelijks op zijn site. “Vooral bij ellende, zoals een brand, schieten de bezoekersaantallen de lucht in. Mensen willen het blijkbaar toch zien”, merkt Benny op.

Aankoop

Trots laat hij de aankoop zien van dé website. Er komt een factuurtje naar boven waar de datum 29 maart 1999 op prijkt. De prijs? Die werd betaald in dollars. “Voor die dingen moest je destijds in Amerika zijn; het was nog echt pionieren.” Voor omgerekend 245 gulden, werd Benny 25 jaar geleden de trotse eigenaar van Breman.net. En waar komt dan toch dat .net vandaan? “Omdat het geen bedrijf betreft. In die tijd konden alleen bedrijven een .nl-url aankopen. En dat was ik niet.”

Webcam

Het begon met een simpele webcam, vanaf zijn huis in de Kievit in Genemuiden. Inmiddels bestiert Benny liefst vijf webcams, die zelfs worden ingezet bij calamiteiten. “Deze webcams kunnen zo goed inzoomen, dat we bijna de pukkels op iemands neus kunnen tellen”, glimlacht Breman over zijn arsenaal camera’s. Vanaf 2001 kwamen daar ook de eerste reportages bij over activiteiten in Genemuiden

Toch geeft hij aan terughoudener te zijn geworden in de loop der jaren. “Vroeger had ik de drang om ergens als eerste te zijn, maar dat heb ik nu niet meer. Soms plaats je dan een reportage over een ongeval te snel, dat zijn dingen waar we van geleerd hebben.”

Benny kaart aan dat de samenwerking met de Stadskoerier en Genemuiden Actueel prima in elkaar steekt. “We zien elkaar niet als concurrenten en werken ook samen, dat is mooi om te zien.” Met Breman.net, heeft hij een team bij elkaar weten te sprokkelen dat op elkaar is ingespeeld als een Zwitsers uurwerk. Toch blijft één stoel van een teamlid tot ieders verdriet plotseling leeg. Dat van Jan Pol. De bevlogen cameraman overleed begin 2016 aan de gevolgen van een hersenbloeding. Een flinke klap voor het hechte team, geeft Benny dan ook aan. “Ik krijg nog kippenvel wanneer ik eraan denk; zoiets heeft wel impact.”

Sportclub Genemuiden

De 65-jarige, die tegenwoordig ook lesgeeft in het besturen van een drone, geeft aan dat de live-verslagen van Sportclub Genemuiden vandaag de dag het grootste deel van de Breman.net tijd opslokt. “Toch wel zo’n 80 procent, denk ik ondertussen.” Een probeerseltje wat ooit begon tijdens de coronaperiode, is uitgegroeid tot één van de drijfveren van het platform. En dat levert soms spannende momenten op, die niet per se op het veld plaatsvinden. “Het is allemaal live hè”, glimlacht Benny. “En live kan er van alles fout gaan. En dat gebeurt soms en daar leren we vervolgens weer van. Maar het is vooral heel leuk om te doen met het hele team.”

Toekomst

En dan kijken we met een telelens nog even naar de toekomst. Wat zijn de plannen met Breman.net? “Ik ben nu 65, dus daar denk ik zelf ook over na. We zullen zien wat de toekomst brengt; voorlopig bevalt het op deze manier prima.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500