Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vier nesten van zeearenden rondom Zwarte Meer

Geplaatst op: 27 maart 2024

Natuurmonumenten/Ronald Messemaker

Rondom het Zwarte Meer broeden dit jaar vier zeearend-paartjes. Boswachter Tim Kreetz van Natuurmonumenten is erg content met de stand van zaken: “Rondom het Zwarte Meer is een unieke dichtheid aan broedende zeearenden aanwezig. Maar liefst vier paartjes zeearenden hebben hier hun vaste plek gevonden en een nest gebouwd. Als ze over de rand van hun nest kijken kunnen ze bij wijze van spreken elkaar zien zitten op het andere nest. Deze dichtheden zijn voor Nederland erg uniek.”

Vaak gaat het om een hooguit twee paar in een gebied. De twee belangrijkste redenen waarom het Zwarte Meer zo in de smaak valt, is dat er voldoende eten is. “Of het nou ganzen zijn of een flinke karper, alles is voorhanden op korte afstand. En er is rust. Ondanks dat een deel van de nesten goed zichtbaar zijn van afstand, heerst er direct rondom de nesten rust. Het is dan ook belangrijk dat we deze rust bewaren”, aldus Kreetz.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500