Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kunstwerken Kees Stoop van ’t Olde Staduus naar Rijksmuseum

Geplaatst op: 11 april 2024

Twee kunstwerken van tekenaar Kees Stoop zijn vanmorgen opgehaald door het Rijksmuseum Twenthe Enschede. Op verzoek van het museum leent de gemeente deze werken over Genemuiden de komende maanden uit voor een speciale tentoonstelling over Kees Stoop. De werken hingen sinds vorige maand in ’t Olde Staduus.

Beide tekeningen zijn in 1970 gemaakt en beelden een nieuwbouwwijk in aanbouw en de hooibergen aan de Achterweg af. Kees Stoop (1929-2019) is nauwelijks bekend bij het grote publiek. Toch krijgt hij van vakgenoten en musea algemeen erkenning als van één van de grootste tekenaars van ons land. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft 200 tekeningen en etsen van zijn hand in de collectie. Exposities van zijn werk zijn er nog niet veel geweest, dus de tentoonstelling in Enschede is een unieke kans om zijn werk te bekijken.

Tiem van Dalfsen, voorzitter van de Stichting Thijs Buit, heeft de kunstenaar gekend en weet veel over de geschiedenis van zijn werken. “Ik ben door Thijs Buit in het bezit gesteld van een brief van Kees Stoop aan Thijs Buit. Eigenlijk is dat één van de weinige schrijfsels, misschien wel het enige, van de hand van Kees Stoop. Het is een interessant briefje omdat hij ook een stevige opvatting poneert over de kunst uit die tijd.” Het museum is van plan om ook citaten uit deze brief tijdens de expositie op de tentoonstellingswanden te projecteren.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Rijksmuseum Twenthe in samenwerking met de Stichting Kees Stoop. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van de kunstenaar. De tentoonstelling met de naam ‘Kees Stoop: Alles Stroomt’ is van 18 mei t/m 1 september te zien voor het publiek. Na afloop van de tentoonstelling krijgen de twee kunstwerken een mooie plek in het gemeentehuis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500