Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
9 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De verborgen schat in je beleggingsportefeuille

Geplaatst op: 23 april 2024

(Adv.) Heb je eindelijk wat spaargeld opzij kunnen zetten? Maar weet je nog niet hoe je dit het beste kunt investeren? Je kunt natuurlijk kiezen voor aandelen, obligaties of het geld gewoon op je vertrouwde spaarrekening laten staan. Maar heb je weleens overwogen om te investeren in goud? In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van goud kopen als belegging.

De tijdloze aantrekkingskracht van goud

Goud heeft iets magisch. En door de eeuwen heen heeft dit edelmetaal zijn waarde goed weten te behouden. Het is tastbaar, schaars en kan niet zomaar worden bijgedrukt zoals dat bij papiergeld wel het geval is. Goud is als een rots in de branding tijdens economische stormen, crises en politieke onrust. Terwijl aandelen en valuta als kaartenhuizen in elkaar storten, blijft goud overeind staan in de chaos om zich heen. Sterker nog, vaak stijgt de prijs van goud juist in onzekere tijden!

Hoe koop je goud?

Ben je ervan overtuigd dat goud een plek moet krijgen in jouw beleggings-portefeuille? Dan zijn er verschillende manieren om je spaargeld om te toveren in dit glanzende edelmetaal. De meest directe manier is om fysiek goud te kopen in de vorm van munten of baren. Zo ben je direct de trotse eigenaar van je eigen goud. Kies wel een betrouwbare partij met een ruim assortiment voor elk budget. Zo kun je al met een klein deel van je spaargeld beginnen aan je goud avontuur.

Niet zoveel zin om fysieke goudstaven te bezitten? Geen probleem! Je kunt ook via een ETF (Exchange Traded Fund) in goud beleggen. Dan koop je een aandeel in een grote hoeveelheid goud, zonder dat je het zelf in je kluis hoeft te bewaren. Handig én veilig!

Waar moet je op letten?

Beleggen in goud brengt ook risico’s met zich mee. De prijs kan over de jaren sterk fluctueren en je rendement hangt af van je timing bij het kopen en verkopen. Bovendien levert goud geen regelmatig inkomen op, zoals sommige aandelen (dividend) of obligaties (rente) dat wel doen.

Hoeveel moet ik kopen?

Maar wees niet gevreesd, want goud kan wel degelijk een waardevolle belegging zijn. Het zorgt voor een goede spreiding van je vermogen en degelijke aanvulling op je portefeuille. Door slim te spreiden, verklein je de risico’s. Hoeveel precies verschilt per persoon, maar als vuistregel kun je uitgaan van zo’n 5 tot 10 procent van je totale beleggingen.

Kortom, investeren in goud is zeker iets om over na te denken. Het kan je spaargeld beschermen en uiteindelijk ook laten groeien. Maar het is geen magische formule en er kleven ook risico’s aan. Of goud bij jou past hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en hoeveel risico je durft te nemen. Laat je vooral goed adviseren en gebruik je verstand. Kies voor een erkende goudhandelaar en koop bijvoorbeeld goud van The Silver Mountain. Zo heb je keuze uit een breed scala aan opties, zodat er voor elke belegger of verzamelaar iets passends te vinden is. Zo zet je de eerste stap naar het versterken van je beleggingsportefeuille met betrouwbaar goud van topkwaliteit.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500