Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente koopt uniek thoraschild met Sluziger-link in New York

Geplaatst op: 29 april 2024

De gemeente Zwartewaterland heeft onlangs bij een veilinghuis in New York een zilveren thoraschild aangekocht. Het gaat om een schild uit 1926 met een grote cultuurhistorisch waarde voor de gemeente. De naam op het schild is te herleiden naar de belangrijke Joodse ondernemer Jakobs (fabrikant van borstels) uit Zwartsluis.

Het schild is een unieke getuige voor de Joodse geschiedenis van Zwartsluis en de gemeente. “Er zijn weinig voorwerpen van de Joodse geschiedenis in Zwartewaterland bewaard gebleven en geen enkel stuk bevindt zich in de gemeentelijke collectie. Dat maakt ons zeer verheugd dat het is gelukt om dit bijzondere thoraschild aan te kopen”, zegt burgermeester Eddy Bilder. “Het is een unieke aanvulling op onze collectie”.

Ontvangst schild in Zwartewaterland

Het transport uit New York en de importprocedure vergen nog enige tijd, maar het is de verwachting dat het schild binnenkort in Zwartewaterland zal arriveren. Samen met de Historische Vereniging Zwartsluis (HVZ) Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland (SHJLZ) zal er een passende plek gevonden worden om het schild tentoon te stellen.

Over het object

Het schild is 28 cm hoog en de conditie is uitzonderlijk gaaf. Er zijn twee schilddragende leeuwen en een Hebreeuwse tekst afgebeeld. Uit de tekst blijkt dat het om een schild gaat uit 1926 voor Israël Hartog Jakobs, geboren 1862 in Zwartsluis. Hij was borstelfabrikant in Zwartsluis en verhuisde later met zijn gezin uit Zwolle naar Den Haag, waar hij in 1924 is overleden. Aangezien het thoraschild is gewijd aan een belangrijke joodse industrieel uit Zwartsluis, wordt aangenomen dat zijn weduwe het schild ter nagedachtenis heeft geschonken aan de synagoge in Zwartsluis.

Thora

De thora zijn de eerste vijf bijbelboeken uit de Hebreeuwse bijbel. De Joodse gemeenschap behandelt de thora als een bijzonder geschenk. Na gebruik gaat de thora in een fluwelen mantel, waarbij de handvatten worden afgedekt met fraaie zilveren siertorens. Het geheel wordt afgedekt met een kroon. Op de mantel hangt een thoraschild ter verfraaiing.

Geattendeerd

De Historische Vereniging Zwartsluis (HVZ) werd geattendeerd op de veiling van 16 april 2024 van een zilveren thoraschild bij veilinghuis Greenstein in New York. De HVZ heeft dit bericht gedeeld met de gemeente, omdat ze zelf geen kans zagen om dit aan te schaffen. Ook de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland (SHJLZ) is op de hoogte gebracht, maar die heeft al haar financiële reserves nodig voor de publicatie van het boek over de Joodse geschiedenis van Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500