Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoe zorg je voor eikenhouten meubels?

Geplaatst op: 29 april 2024

(Adv.) Eikenhout is een veelgebruikt hout dat wordt gekapt uit eikenbomen en dat vaak wordt gebruikt om huismeubilair te bouwen. Eikenhout staat bekend om zijn sterkte, duurzaamheid en verbluffende nerf uitstraling. Rode eik en witte eik zijn het populairst voor houtbewerking. Eikenhout is oersterk, zwaar en duurzaam. Het is een mooie lichte kleur die het de beste keuze maakt voor een maatwerk tafel. Houten meubelen kunnen echter ook frustrerend zijn om schoon te maken. Eikenhouten meubelen hebben de neiging vuil te vertonen dat niet met een stofdoek kan worden verwijderd. Er blijven soms glanzende strepen achter wanneer je houten meubelen probeert schoon te maken.

De basis

Er zijn een paar basisrichtlijnen voor het onderhouden van eikenhouten meubels. Gebruik altijd onderzetters om kringen te voorkomen; let wel op met kurk, want dat kan aan het hout blijven kleven. Bedek het hout niet te lang met kleden of ander textiel en zorg voor een constante temperatuur in huis. Als er iets gemorst wordt, is het belangrijk om het hout snel en grondig te drogen. Bij het schoonmaken is het beste om in de richting van de houtnerf te vegen. Gebruik ook een trae lyx beschermlaag om de levensduur te verlengen. Met deze simpele regels zul je je eikenhouten meubels mooi kunnen houden.

Houten meubelen afstoffen

Regelmatig afstoffen kan ervoor zorgen dat houten meubels in hun beste vorm blijven. Stof kan afzettingen in de lucht veroorzaken die zich uiteindelijk ophopen in een filmachtige laag en krassen veroorzaken op het oppervlak van houten meubelen. Het achterlaten van stof op je meubels kan ook allergieën veroorzaken of schadelijk zijn voor mensen met astma. Gebruik bij het reinigen van houten meubels nooit allesreinigers die op keukentafels worden gebruikt. Hout sprays en polijstresten kunnen het overspuiten belemmeren en hebben mogelijk professionele aandacht nodig.

Breng was aan voor meubel pasta

Vernis, polyurethaan of schellak wordt op hout aangebracht om het oppervlak tijdens de fabricage te beschermen. Het aanbrengen van was of polijstmiddel beschermt de afwerking van de fabrikant en helpt krassen op het oppervlak te verminderen. Wax zorgt voor een harde finish en langdurige bescherming. Was maakt eikenhouten meubelen ook duurzamer dan het gebruik van sprays of poetsmiddelen. Was moet correct op meubels worden aangebracht, anders kan het strepen en een troebel uiterlijk veroorzaken. Breng meubelwas aan om de glans van je houten meubels te herstellen. Breng was altijd in lichte lagen aan en wrijf het met de nerf in het oppervlak. Wrijf de met was doordrenkte stof op het oppervlak van het meubelstuk, een klein stukje per keer, totdat het oppervlak dof wordt. Veeg de overtollige was weg met een schone, zachte katoenen doek. Herhaal het in de was zetten en afvegen totdat het hele houten meubel in de was is gezet.

 

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500