Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Volop activiteit tijdens IJsseldeltadag

Geplaatst op: 18 mei 2024

De IJsseldeltadag, zaterdag 25 mei, vindt dit jaar plaats in de regio Hasselt – Zwartsluis. De regio houdt open huis. Beent Keulen, bestuurslid Gebiedscoöperatie IJsseldelta (GCIJ), laat vol trots weten dat het wederom gelukt is met vrijwilligers op deze dag veel en diverse activiteiten aan te bieden. Vanaf 11.00 uur kan men diverse locaties bezoeken en / of deelnemen aan meerdere activiteiten. Kijk voor het volledige programma en aanvangstijden op de site van de Gebiedscoöperatie www.gcijsseldelta.nl

Boer – Wulp en Non route

De wandeltocht Boer- Wulp – Non is deels wandelend en deel per huifkar af te leggen. Tijdens deze tocht kan men mee doen aan een fotowedstrijd. Voor de jeugd zijn er drie prachtige prijzen te winnen. Maak een foto als boer(in) op het melkveehouderijbedrijf Den Uil, als non in Zwartewatersklooster en als wulp bij de Veldschuur. Meer informaie te verkrijgen bij de Veldschuur, Wijkweg 2 te Rouveen/Hasselt. Op het erf van de familie Den Uil, De Velde, is veel vermaak zoals een springkussen, skelterbaan, lekkere hapjes (suikerspin) en kan men kijken bij de koeien en kalfjes. In Zwartewatersklooster worden rondleidingen verzorgd en kan men onder begeleiding de eendenkooi bezoeken. En wat is er mooier en avontuurlijker om zowel met de huifkar als een deel lopend het bedrijf Den Uil en Zwartewatersklooster aan te doen, volgens bestuurslid en voorzitter van de organisatie Beent Keulen

Scouting De Veste 

Scouting De Veste uit Hasselt organiseert voor de jeugd en jongeren diverse activiteiten bij de Veldschuur. Heel actief kan men kennismaken met wat scouting te bieden heeft en de betekenis van het spel, het samen doen.

Fietstocht

Staatsbosbeheer organiseert een fietstocht, ongeveer 22 km, rond het Zwartewater Tijdens de tocht zijn een aantal vertelplekken ingericht. Hier wordt verteld hoe de natuur nieuwe kansen krijgt zich te ontwikkelen. Ook wordt de open dag van hoeve De Roebel, “Land van Ons”, bezocht. Dit biologisch veehouderijbedrijf besteedt veel aandacht aan weidevogel en graslandbeheer. Het bedrijf is aangesloten bij de coöperatie “Land van Ons”. De georganiseerde fietstocht start om 11.00 uur en om 14.00 uur bij de Veldschuur , Wijkweg 2 Rouveen (Hasselt). Vooraf opgeven is plezierig voor de organisatie. Dat kan op de site https://winkel.staatsbosbeheer.nl/ijsseldeltadag-fietsexcursie.html

Musea

Men kan zowel in groepsverband als afzonderlijk de activiteiten en locaties bezoeken. Verder zijn de musea en andere bezienswaardigheden open zoals museum Schoonewelle en de Werf Botter ZS 13 in Zwartsluis, de kerktoren, het Stadhuis en de kalkovens in Hasselt. Veel historie en mooie verhalen.

Ten zuiden van Hasselt ligt het natuurgebied De Brommerd. Met de huifkar van Hoogeboom worden een aantal zwerftochten door dit natuurgebied georganiseerd.

Oldematen Event 

De IJsseldeltadag wordt afgesloten met een groots Olde Maten Event rond en bij de Veldschuur, Wijkweg 2 te Rouveen/Hasselt. Ontspanning, verrassingen, ontmoeten en veel gezelligheid onder het genot van eten, drinken en muziek van Roo & The Unstoppables. En natuurlijk napraten over de activiteiten en de locaties die men bezocht heeft. Aanvang 16.00 uur. En de prijsuitreiking van de fotowedstrijd “Boer – Wulp – Non”.

Vrijwilligers

Veel vrijwilligers zijn bereid de bezoekers op de diverse locaties te ontvangen. Rondleidingen verzorgen, verhalen vertellen over de geschiedenis van Zwartewatersklooster en het stadskantoor in Hasselt of in de musea in Zwartsluis en over de natuur rond het Zwartewater en in De Brommert. Vol enthousiasme presenteert de regio zich aan de bezoekers.

Bezoek gedeputeerde

De organisatie van deze IJsseldeltadag is verheugd met de komst van Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, portefeuille leefbaarheid en perspectief landelijk gebied van de Provincie Overijssel. De Gedeputeerde gaat met nog enkele genodigden een aantal activiteiten van de IJsseldeltadag bezoeken.

Een volledig overzicht en aanvangstijden van de georganiseerde activiteiten is te vinden op de website van de gebiedscoöperatie www.gcijsseldelta.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500