Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe ontwikkelingen op Westererf

Geplaatst op: 22 mei 2024

(Ingezonden) Het is alweer ruim twee jaar geleden dat de eerste Oekraïense vluchtelingen hun intrek namen in de units op Westererf. Mensen kwamen, mensen gingen en de oorlog duurt maar voort. Nog steeds wonen ruim 60 Oekraïense vluchtelingen op Westererf. Ondanks dat we inmiddels al ruim twee jaar verder zijn, blijft de (landelijke) vraag naar opvangplekken actueel. Westererf is dan ook dankbaar te melden dat we het aantal opvangplekken hebben kunnen uitbreiden. De woning aan de weg, die aansluit op het terrein van Westererf, kwam te koop. De eigenaar van het terrein en de gebouwen van Westererf heeft de woning gekocht en beschikbaar gesteld voor nog meer opvangplekken.

De nieuwe woning

De afgelopen tijd is er in de nieuwe woning het een en ander aangepast om het voor de groep bewoners iets gebruiksvriendelijker te maken. Zo is er een extra was-, kook- en doucheruimte gerealiseerd. Samen met de gemeente en de eigenaar hebben we in overleg met de huidige bewoners gekeken wie er hun intrek in de nieuwe woning gingen nemen. Inmiddels wonen een aantal Oekraïense vluchtelingen in de woning aan de weg.

Hoe gaat het nu op Westererf?

Inmiddels loopt het goed op Westererf, maar toch lopen we nog steeds tegen kleine cultuurverschillen aan. Dat blijf je houden. Die dingen gaan we gewoon niet veranderen. Samen maken we er het beste van en hebben we op Westererf een stukje ‘rust, regelmaat en reinheid’ kunnen creëren. De bewoners draaien mee in het dagelijkse leven van Zwartewaterland.

Gaan er mensen weg of komen er juist mensen?

Ondanks dat er ook bewoners zijn vertrokken, komen er toch ook weer nieuwe bewoners bij. Wanneer we melden dat we een plek vrij hebben, dan kan deze bij wijze van spreken morgen alweer opgevuld zijn. In bijvoorbeeld Utrecht zit de vluchtelingenopvang volledig vol. De denkwijze over het wel of niet in Nederland blijven verschilt heel erg per persoon. Er zijn mensen die terug willen, omdat ze heimwee hebben naar hun land, familie en de cultuur. Het langdurig in een ‘vreemd’ land wonen vinden ze lastig. Ook zijn er mensen die (voorlopig) liever in Nederland blijven en waarvan de familieleden ook juist deze kant op komen. Om een voorbeeld te geven: een bewoonster was vanwege familieomstandigheden naar Oekraïne geweest. Bij terugkomst gaf ze aan dat ze het daar absoluut niet prettig vond. Vooral het luchtalarm vond ze erg heftig. Ondanks dat delen van Oekraïne relatief ‘veilig’ zijn is er toch een continue dreiging.

Wil jij ook vrijwilliger worden?

De bewoners zijn inmiddels veel zelfstandiger dan in het begin, maar er is toch nog altijd hulp van vrijwilligers nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gastheer of -vrouw die een bepaalde tijd aanwezig is voor vragen of iemand die even meerijdt naar het ziekenhuis. Lijkt het jou ook leuk om een steentje bij te dragen op Westererf? Neem gerust eens contact met ons op. Dan bespreken we samen de mogelijkheden!

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500