Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Container wordt niet geleegd bij meerdere ‘overtredingen’

Geplaatst op: 24 mei 2024

archieffoto: Ronald de Vreede / gemeente Zwartewaterland

Gooi je per ongeluk een bananenschil bij het plastic afval? Dan kun je in Zwartewaterland een kaart aan je container verwachten, en bij meerdere overtredingen is er een kans dat je afvalcontainer helemaal niet wordt geleegd. Dit maakt deel uit van het nieuwe plan van de gemeente. Inwoners van de gemeente Zwartewaterland moeten namelijk beter scheiden op PMD en GFT, vindt de gemeente. Dit moet gebeuren door middel van ‘permanent voorlopen’, waarbij afvalverwerker ROVA de inhoud van de container controleert. Zit er iets in wat er niet thuishoort? Dan krijg je dat te weten.

De gemeente wil hiermee haar inwoners stimuleren en adviseren om hun afval beter te scheiden. Door plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) te scheiden van het restafval en te recyclen, gaan zo min mogelijk grondstoffen verloren.

Permanent voorlopen

Het ‘permanent voorlopen’ gebeurt drie keer per jaar. Soms zitten er namelijk nog spullen in het PMD- en GFT-afval die daar niet thuishoren. Door voorlopers in te zetten, kan onjuist gesorteerd afval worden geïdentificeerd en gecorrigeerd voordat de inzameling plaatsvindt. Mocht er onjuist afval in de container zitten dan kan de voorloper dat door middel van een informatiekaart aan de container duidelijk maken. Dat moet zorgen voor bewustwording en gedragsverandering bij de inwoners van Zwartewaterland. Er wordt ook gedacht aan een kaartensysteem of iets dergelijks, waarbij de inwoners bij een eerste keer onjuist en vervuild afval de kans krijgen om dat te corrigeren. “Maar als het te vaak gebeurt, wordt het gewoon niet opgehaald en laten we de container staan. Want mensen moeten uiteindelijk wel leren,” aldus wethouder Rietman.

Voordelen

Beter scheiden heeft meerdere voordelen. Zo kan GFT-afval van hogere kwaliteit bijvoorbeeld worden hergebruikt in compost en kan PMD-afval van hogere kwaliteit gerecycled worden. Ook dalen daarmee de verbrandingskosten en stijgt de vergoeding van het goedgekeurde PMD-afval. De gemaakte kosten van de voorlopers kunnen hiermee met de helft worden verminderd. Het inzetten van ‘voorlopers’ kost namelijk 26.000 euro. Het eerste jaar zal dit nog worden vergoed uit de afvalbegroting van de gemeente, maar daarna zal het worden verwerkt in de afvalstoffenheffing. Het tarief kan met 3,69 euro per jaar stijgen, al verwacht het college dat het minder zal zijn.

Acht is goed, maar tien is beter

De gemeenteraad is het eens met het voorstel van het college, al zorgde het eerst voor gefronste wenkbrauwen. SGP, BGZ, VVD, CU en CDA geven allemaal aan in de veronderstelling te zijn dat het hartstikke goed gaat met het scheiden van afval in Zwartewaterland. Uit inzamelcijfers van de ROVA blijkt echter dat Zwartewaterland veel vervuiling heeft bij PMD. Het klopt dus wel dat Zwartewaterland het goed doet, maar niet op alle gebieden. Of zoals Niels Veerman (SGP) het zegt: “Een acht is goed, maar kan nog twee punten beter.”

‘Beste jongetje van de klas’

Linda van Veen (BGZ) was ook in de veronderstelling dat de inzamelingscijfers goed zijn en vraagt zich daarom af of er iets is veranderd. Dit is volgens wethouder Rietman het geval. “We zien de vervuiling toenemen in de gemeente en er wordt strenger gecontroleerd.” Ook stelt Van Veen vraagtekens bij de grootte van het probleem, iets wat bijval krijgt van John Smits.

Hij vindt het een rare move. “En 26.000 euro vind ik ook best veel geld. We hoeven niet het beste jongetje van de klas te zijn,” aldus het VVD-fractielid. Alberdine Kijk in de Vegte (CU) sluit zich aan bij de vragen van de andere fracties en is benieuwd of de verhoging in de afvalstoffenheffing voorkomen kan worden. Volgens Rietman kan dat, maar is dat niet te voorspellen. Ook het CDA gaf aan het eerst een raar voorstel te vinden, maar heeft zich er later wel bij aan kunnen sluiten. Tot slot maakt Diederik Hoekman nog een zinnige opmerking: “Verbranden kost geld,” doelt de PvdA-man op vervuild of verkeerd ingezameld afval. Op het moment dat een vervuilde container namelijk bij de rest komt, is de hele lading afgekeurd en moet alles door de afvalverbrander. Dan levert het niks op en kost het alleen maar geld.

Alle plussen en minnen afwegend, komt de gemeenteraad tot een meerderheid, waarmee het ‘permanent voorlopen’ dit jaar al van start gaat in Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500