Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eshuis biedt nog meer bierbrouwers de kans te verduurzamen

Geplaatst op: 28 mei 2024

(Adv.) Drukkerij Eshuis heeft recent een zelfklevend afwasbaar etiket gelanceerd voor de Bruine Nederlandse Retourfles (BNR). Ook kleinere bierbrouwers kunnen hierdoor de duurzaamheidsstap maken naar de retourfles, zonder dat een aanlijmetiket nodig is. Aanvankelijk introduceerde Eshuis enkel een matte variant van het zelfklevende materiaal, maar de ervaren drukkerij lanceert nu ook een glanzende optie. Hiermee zijn zij één van de weinigen in Nederland die deze etiketten mogen drukken.

Testen, testen en nog eens testen

Eshuis was al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een nieuw afwasbaar materiaal voor de BNR-fles. De vereiste hiervoor is dat het etiket zo van de fles gespoeld moet kunnen worden dat er geen lijm- en etiketresten achterblijven. Vervolgens kan het gereinigd en hergebruikt worden.
Om een etiket te ontwikkelen dat goed afwasbaar is zijn veel tests en aanpassingen gedaan. Het hele proces kwam een aantal weken geleden pas echt in een stroomversnelling toen de matte afwerking werd goedgekeurd in de spoelfaciliteit. Des te meer motivatie voor Eshuis om ook verder te testen met de glanzende afwerking, en ook die is nu succesvol door de test gekomen. Eshuis hoopt met dit uitgebreide aanbod meer kleinere bierbrouwers te kunnen helpen met het verduurzamen van hun brouwerij.

Duurzame toekomst

De wereld verduurzaamt, wat betekent dat eenmalige flessen op termijn waarschijnlijk uit de markt zullen verdwijnen. De retourfles kan namelijk tot wel veertig keer de ronde maken van brouwerij, winkel, consument, statiegeldautomaat en terug. Kortom, een stuk duurzamer dan de eenmalige fles.
Toch konden veel, vooral kleinere, brouwerijen hier nog geen gebruik van maken. Er waren namelijk alleen natlijmetiketten voor beschikbaar, waar een natlijmetiketteermachine voor nodig is. Deze zijn prijzig en foutgevoelig: een kleine vergissing kan snel tot hoge kosten leiden. Zelfklevende etiketten kunnen ook aangebracht worden zonder machines en de CO2-footprint wordt daarmee tot wel 40% verkleind, wat beide kosten bespaart.

Streven naar de nieuwste innovaties

Eshuis blijft zich inspannen om met de nieuwste oplossingen te komen. Dit doet Eshuis door continu te blijven ontwikkelen en onderzoek te doen binnen de verpakkings- en etikettenindustrie.
Afwasbare etiketten zijn gemakkelijk te bestellen bij Eshuis in de webshop. Dit kan zowel in kleine als in grote oplage. Meer weten over afwasbare etiketten? Bekijk dan Drukkerij Eshuis om alles te weten te komen over afwasbare etiketten, alle soorten materialen en etiketten.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500