Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Henny Brouwer over nieuw boek: ‘Het leven wil beschreven worden’

Geplaatst op: 15 februari 2023

Foto: Peter Leenhouts

Henny Brouwer – Mateboer presenteert deze maand haar vierde boek: ‘Schiet spoele’. In het meer dan 300 pagina’s tellende boek, neemt ze de lezers mee in haar herinneringen aan het vroegere Genemuiden. “Want”, zo zegt Brouwer, “Het leven wil beschreven worden.”

Het schrijven van (streekgebonden) verhalen en gedichten is Henny niet onbekend. Sinds ze in 2007 begon met uitgeven, verschenen al drie boeken en bundels van haar hand op de markt. Het meest recente exemplaar, dat 25 februari wordt gepresenteerd, richt zich op de markante inwoners die de tapijtstad in de jaren ’50 en ’60 kende: Giessie, Jantien van Ties, De Texacoboys en ga zo maar door.

“In 2018 ben ik begonnen met dit boek”, zegt ze. “Ik heb altijd de wens gehad om de wereld niet te verlaten voordat ik deze herinneringen na zou laten”, vult Henny weloverwogen aan. Zelf is ze geboren en getogen aan de Beatrixstraat. In haar boek wordt de lezer in een zwerftocht meegenomen langs tal van winkeltjes, personen, gebeurtenissen en herinneringen uit de tijd dat Henny jong was. In gedachten ziet ze zichzelf nog als 8-jarig meisje door haar buurt fietsen.

Het boek bestaat uit, zoals Henny zelf zegt, ‘herinneringen van een kokoskind’. Het overgrote van de memoires heeft ze dan ook zelf neergepend. Ze schrijft onder ander over de blinde pleisterverkoper, ome Tinus van de Gedempte Heve en ‘De Kanne’. Daarnaast hebben enkele gastschrijvers een bijdrage geleverd aan het boek.

Schrijven zit Brouwer in het bloed. “Ik kan me geen mooier werk voorstellen dan schrijven. Het is heerlijk om bezig te zijn met al die herinneringen en ze in poëtische vorm op te schrijven. Na al die jaren aan het boek gewerkt te hebben, ging het drie weken geleden naar de drukker. Dat blijft toch altijd een verrassing. Het is net als het krijgen van een kindje: je draagt het een lange tijd bij je, maar je moet veel geduld hebben voordat je het daadwerkelijk in je handen mag houden”, vertelt ze.

Het boek mag gerust een pareltje voor Genemuiden worden genoemd. Al zal de bescheiden schrijfster zelf de laatste zijn die dat zegt. Wie benieuwd is geworden naar het werk van Henny Brouwer, kan zelf een exemplaar in huis halen. De uitgeefster houdt vanaf  27 februari van maandag tot en met vrijdag tussen 16.30 tot 17.30 uur verkoop aan huis: Prins Clausstraat 58.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500