Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nationale Bemoedigingsdag

zaterdag 6 juni 2015 -09:00 - 17:00

’t Olde Staduus is op 6 juni het decor voor de Nationale Bemoedigingsdag. Vanuit het hele land komen deelnemers aan deze dag naar Genemuiden. Het is de achtste keer dat de Schoenaker Academie deze dag organiseert. Na Zwartsluis, Zwolle en twee keer Groesbeek is nu Genemuiden aan de beurt. Het doel van de dag: nieuwe ideeën voor het leven opdoen.

Dat klinkt al snel een beetje zweverig, maar daarvan is volgens Marry Oostijen van de Schoenaker Academie geen sprake. “De basis voor het programma is onze workshop ‘Shine…laat zien wie je bent’. Deelnemers vinden die leerzaam, leuk, waardevol en bemoedigend. De workshop zet mensen aan tot nadenken. En dat is precies wat we met deze Bemoedigingsdag willen. Deze dag is echt voor een breed publiek bedoeld.”

En dat geldt ook voor de Schoenaker Academie. Naamgever Theo Schoenaker woont tegenwoordig zelfs in Genemuiden. “Hij werkte in het verleden veel in Duitsland. Daar is hij echt een grote naam. Hij heeft meerdere instituten opgericht. Het gedachtengoed van Alfred Adler staat daarbij centraal. Die gaat er vanuit dat mensen drie opdrachten hebben: liefde, werk en gemeenschap. Als er daar één van wegvalt, staat dat je geluk in de weg. Het gevoel van ‘erbij horen’ is de belangrijkste behoefte van mensen. Ze willen van betekenis zijn.”

Tijdens de dagvullende Bemoedigingsdag leiden Katja Göpfert en Mienke Oostijen de deelnemers door het progrmma , en er is een lezing van Schoenaker. Daarna volgen deelnemers in kleinere groepjes workshops over onder meer kleur, omdenken en de persoonlijke doelzin. “Belangrijkste doel van de dag is dat mensen hun kwaliteiten beter leren kennen. We willen inzichten bieden. ‘Blijf jezelf en verander je leven’, is het thema. Mensen hebben soms  denkbeelden die niet kloppen. Een voorbeeld: iemand die het gevoel heeft dat zijn collega hem links laat liggen, terwijl hij zelf ook nauwelijks contact zoekt. Als je jezelf open stelt, doet iemand anders dat vaak ook.”

De trainingen van de Schoenaker Academie zijn gebaseerd op Individualpsychologie. Het instituut werkt voor het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven en voor ouders. Marry is er zelf sinds 2005 met echtgenoot Jan mee bezig. “Eerst zijn we gaan studeren in Nederland en later in Duitsland. In Nederland zijn geen studies op dit gebied. Vervolgens kwamen we in contact met Theo Schoenaker. Die kenden we nog uit de jaren zestig. Toen verzorgde hij trainingen voor stotteraars. Van daaruit heeft hij een bijzondere loopbaan ontwikkeld. Nadat hij zijn instituut in Duitsland overgedragen had, kon hij het toch niet laten. Daarom is hij ondanks zijn leeftijd zeer betrokken bij de academie. Het is niet voor niets dat hij verhuisde naar Genemuiden.”

Meer informatie op www.nationalebemoedigingsdag.nl

Gegevens

Datum:
zaterdag 6 juni 2015
Tijd:
09:00 - 17:00