Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tussen oude dia’s en Facebook

Geplaatst op: 15 september 2014

“Beste ‘vrienden’ en volgers…”, luidt het intro van de eerste column die Tijmen Brouwer voor Genemuiden Actueel schrijft. Tijmen heeft een eigen woninginrichting zaak op Urk en in Lemmer, speelde jarenlang in de verdediging van Sportclub Genemuiden en beklom onlangs nog per fiets de Mont Ventoux. Zijn eerste column gaat over Facebook en oude dia’s op zolder.

Dat een Twitter of Facebook-profiel een wereld van verschil is met de persoon erachter, hoef ik jullie niet uit te leggen. Jij en ik delen alleen beeldmateriaal waarvan wij  willen dat het gezien wordt, delen de dingen waarvan wij denken dat het interessant is voor jezelf of anderen. Het is eenrichtingsverkeer. Jij hebt het onderwerp bepaald en de zaken weggelaten waarvan je niet wilt dat er over wordt gepraat. Noem het geen vrienden die je volgen. Noem het curieuze, nieuwsgierige mensen…

Dat wij, jij en ik een soort van nieuwsfeiten  op onze ‘vrienden’  toepassen is niet eens het probleem. We vinden het zelfs leuk om zoveel mogelijk ‘vrienden’ te hebben. Want we kijken toch stiekem naar anderen hoeveel ‘vrienden’ of volgers die hebben. Over iemand met minder dan 30 volgers wordt lacherig gedaan. Het is bijna te kinderachtig om over te praten… Maar goed dat is het probleem dus niet. Het probleem ligt in de manier waarop.

Afgelopen dinsdag kwam vlucht MH 17 weer voorbij in het nieuws. Nu blijkt dat de Russen de MH 17 hebben neergeschoten, kwam mij dit zo boven. Het beste voorbeeld dat ik dan kan geven is hoe wij met z’n allen op social media zijn omgegaan met de vliegramp van vlucht MH17. Ik hoef je geheugen vast niet op te frissen…

Wat er met vlucht MH17 is gebeurd, is gruwelijk. Tien jaar geleden had heel Nederland hiervoor massaal de vlag halfstok gehangen. Miljoenen zouden de herdenkingsdiensten hebben bijgewoond. Met een groot verschil: we hadden het in stilte gedaan. Uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden. Niet voor ‘likes’ of ‘shares’! Op de herdenkingsdag heb ik meer vlaggen online voorbij zien komen dan offline!

Stel je eens voor dat je tien jaar geleden de vlag halfstok had gehangen en vervolgens om complimentjes ging bedelen bij je buurman, omdat de zon er zo mooi op scheen!? Dat is wat je hebt gedaan met die foto van je vlag op Facebook. Je wilde een foto voor je vrienden, zodat je aan het einde van de dag je telefoon kon pakken en je ‘vind-ik-leuks’ kon tellen. En tuurlijk zijn er mensen die het hebben gemeend. Maar hebben we er een nacht minder om geslapen? Ik niet…

Kijk eens of respect echt jouw belangrijkste drijfveer was voor die deling op Facebook of die tweet op Twitter. Alleen al als je daarover nadenkt ben ik tevreden. Door de invloeden van social media op ons dagelijkse bestaan zijn wij veranderd in egocentrische, aandacht vragende beeldschermverslaafden.

Ik denk dat ik mijn oude fotoboek maar weer eens opzoek. En de dia’s die mijn pa en ma nog op zolder hebben staan.  Dan begin ik dat allemaal langzaam te verzamelen en laat ik dat eens zien op een gezellig avondje met familie of vrienden.  Degene die dat dan gaan zien zijn echte vrienden of echte familie. Die vinden mijn foto’s leuk en ik hun reacties. Maar dat houden we dan tussen ons. Dat hoeven onze vijfhonderd andere ‘vrienden’ nooit te weten.

Vriendelijke groet,

Tijmen Brouwer

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500