Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Klasien wil stokje overdragen

Geplaatst op: 21 september 2014

GENEMUIDEN – (door Lytsa Post) Nog beter dan de eerste editie in 2012, blikt SCEG-voorzitter Klasien Hoekman zaterdag aan het einde van streektaalfestival Eikoerei terug. “Het was weer een fantastische dag, met nog meer activiteiten en publiek dan de vorige keer.” En stralend weer. Moest Eikoerei in 2012 nog voor een groot deel in d’Overtoom gehouden vanwege regenbuien, nu was het op een enkele bui na de hele dag droog en warm.

In de hele binnenstad waren zaterdag activiteiten met als hoogtepunt ’s avonds een sfeervol concert in de Binnenhaven met onder andere een optreden van Juust. Hoekman denkt dat er ’s middags zo’n 1500 man publiek is geweest. “We hebben geen koppen geteld, maar ik denk dat ik er wel aardig in de buurt zit. Het was druk.” Het liedjes zingen in woonzorgcentrum De Meente was een succes en veel mensen stapten op de boot voor een tocht over het Zwartewater. Overigens kon het evenement niet plaatsvinden zonder de  hulp van een trouwe schare vrijwilligers. “Zonder vrijwilligers kun je een evenement als dit niet organiseren. Ik vind het iedere keer weer bijzonder dat we zoveel hulp krijgen.” Zo’n vijftig volontairs hielpen met opbouwen, koffie schenken, broodjes smeren, op de paardentram, bij de kinderactiviteiten en weer met het afbouwen.

Toch denk Hoekman dat Eikoerei nog moet groeien. De optredens in de folly aan de Vossestaart bij ’t Veer trok bijvoorbeeld (te) weinig publiek.  “Misschien zitten de activiteiten te ver uit elkaar en wil of kan niet iedereen dat lopen. Maar als je de artiesten te dicht bij elkaar zet, hebben ze weer last van elkaars muziek. Dat is ook niks.”

Een volgende keer zou ook het Havenplein autovrij moeten zijn, vindt Hoekman. Dan zouden daar ook artiesten kunnen optreden. “Als je dan de binnenstad binnenkomt heb je meteen het idee dat er iets gaande is.” Dat Genemusiment en Eikoerei elkaar om het jaar afwisselen, is in ieder geval een goede beslissing geweest, vindt Hoekman.  “Genemusiment is inmiddels een begrip, maar dat heeft ook lang geduurd. Volgend jaar wordt het al voor de tiende keer georganiseerd. Dat zal met Eikoerei ook lukken”.

Voor Hoekman was het de laatste Eikoerei achter de schermen. Tijdens de opening zaterdag om één uur maakte ze kenbaar het stokje graag over te dragen. “Ik hoop dat dit jaar iemand zich aandient. Ik organiseer volgend jaar voor de tiende keer Genemusiment en dan is het klaar wat mij betreft.” De eerste voorbereidingen voor Genemusiment zijn alweer begonnen. “Ridder Dolf heb ik al gestrikt, die is zo leuk met kinderen…”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500