Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Grachtenplan Hasselt zorgt voor toeristische impuls

Geplaatst op: 23 september 2014

gemzwartewaterland_500De gemeenteraad van Zwartewaterland is akkoord gegaan met een investering van € 350.000,– voor het Grachtenplan Hasselt. Belangrijkste en grootste investering is het opknappen van de bruggen. Daarnaast is het verbeteren van aanlegvoorzieningen in de grachten in de plannen opgenomen. Met deze ontwikkelingen krijgt de toeristische scheepvaart door de grachten een impuls. Er ontstaan meer mogelijkheden voor de pleziervaart om Hasselt binnen te varen en er te verblijven.

Opknappen bruggen en aanlegvoorzieningen

De bruggen in Hasselt krijgen een opknapbeurt omdat ze in het kader van het grachtenplan vaker open en dicht gaan. Om de bruggen veilig bedienbaar te maken wordt ook elektrotechnisch het één en ander aangepast.

Ook het verbeteren van de aanlegvoorzieningen in de grachten is in het plan opgenomen. Hierbij moet onder andere worden gedacht aan een drijvende steiger in de Prinsengracht en één in de gracht tegenover de kalkovens. Bij deze aanlegplaatsen komen elektrapunten voor stroomvoorziening.

Aan de kade worden enkele water- en elektrapunten gerealiseerd. Op dit moment wordt nog onderzocht wat een geschikte locatie is voor een sanitaire voorziening met douche en toilet.

Vaste ligplaats historische schepen

Bij de kalkovens krijgen twee bewoonde historische bedrijfsvaartuigen binnenkort een vaste ligplaats. In  overleg met de organisatie van Hassailt en een speciale commissie met betrokken deskundigen is in samenspraak met de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB), een keuze gemaakt uit enkele belangstellende schippers. Burgemeester Bilder: “De geselecteerde schepen voldoen aan de opgestelde selectiecriteria en passen prima in deze omgeving bij de kalkovens. Enkele keren per jaar manoeuvreren de schepen van zo’n 30 m lang dus door de grachten.”

“Hasselt waar de Hanze voortleeft”

De uitvoering van deze werkzaamheden in het kader van het grachtenplan staan niet op zichzelf. Het is een onderdeel van het totale centrumplan Hasselt. De voorbereiding van dit grachtenplan is uitvoerig besproken in de verschillende werkgroepen waarbij burgers en ondernemers zijn betrokken. Verder zijn de plannen tijdens twee eerder gehouden inloopavonden aan een breed publiek toegelicht.

 

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500