Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Barbara doet Barbara

Geplaatst op: 28 september 2014

KAMPEN – Haar grote bewondering voor de Amerikaanse zangeres Barbra Streisand heeft geresulteerd in een bijzonder theaterconcert. Zangeres Barbara Lok uit het Overijsselse Sint Jansklooster heeft de try-outs achter de rug en brengt in kleine theaterzalen haar programma ‘Barbara zingt Streisand’. Kampen en Haarlem zijn de eerste halteplaatsen. ‘Er zijn mensen die haar vreselijk vinden en er zijn mensen die haar geweldig vinden, er zit niets tussenin’, laat de 43-jarige Barbara Lok direct maar even weten. De zangeres, die ooit als 16-jarige door Hongarije toerde, twee eigen Nederlandstalige cd’s opnam, meedeed aan de voorronde van het Nationaal Songfestival en als achtergrondzangeres zingt bij Willeke Alberti, ziet een droom uitkomen. ‘Barbra Streisand is een echte ambachtzangeres, ze heeft een fantastische beheersing over haar stem. Ik vind trouwens de manier en de nummers waarop ze zingt van haar vroegere cd’s veel sterker, dan haar latere werk van de afgelopen jaren’.

Het idee voor ‘Barbara zingt Streisand’ ontstond toen Barbara Lok in cultuurschip Thor in Zwolle had gestaan met een eigen programma. ‘Het leek me wel leuk om ook eens iets anders te doen. In de auto kwam het idee om Streisand te doen. Ik zocht liedjes van haar cd One Voice op, want daar staan de mooiste nummers op. Het zijn lastige liedjes, ook voor een pianist. Je hebt veel te maken met tempowisselingen. Ook mijn vaste pianist Henk Doest vond het eerst best lastig’, glimlacht Barbara.

Het uitrollen van het nieuwe theaterprogramma liep wel wat vertraging op, doordat Barbara getroffen werd door een ontsteking aan het strottenhoofd. Het gaat weer de goede kant op en met voorstellingen in Haarlem op 28 september en 12 oktober in Kampen, slaat de Kloosterse zangeres een nieuwe weg in. ‘Ik heb het me niet makkelijk gemaakt, ook zangtechnisch gezien, maar ik hou wel van  een uitdaging. Ik heb in Laren gezongen en daar zaten aardig veel Streisandkenners. Ik heb hele fijne en goede reacties gehad. Ik imiteer Barbra Streisand niet, maar interpreteer haar liedjes wel. Hoe ik haar liedjes beleef, zo zing ik ook.’

Barbara Lok hoopt vooral in het volgende theaterseizoen twee tot drie keer per maand op te kunnen treden. ‘Het liefst in kleine theaters, want ik vind het leuk om zo dicht mogelijk bij de mensen te staan. In Haarlem zing ik in de Koninklijke Wachtkamer op het station, in Kampen in het Vestzaktheater van de Stadsgehoorzaal. Ze laat zich niet alleen op de piano door Henk Doest begeleiden, maar neemt ook haar eigen achtergrondkoor mee. ‘Dat koortje doet met twee medleys mee, dat is voor mij de kers op de slagroomtaart’, vindt Barbara Lok.

Vorig jaar juni maakte Barbara Lok het concert van haar idool in het Ziggodome mee en dat gaf haar weer volop inspiratie. ‘Ze zingt ongelooflijk. Barbra Streisand heeft trouwens nog maar weinig concerten gegeven, dat in Amsterdam was pas haar 51ste in haar hele carrière. ‘Ze heeft angst om op te treden, maar staat er wel even met veel humor en zelfspot.’

Die angst heeft Barbara Lok niet en ze heeft erg veel zin om haar hart en ziel in de concerten te leggen. Het concert in de wachtkamer van het station in Haarlem begint op 28 september om 16.00 uur, in Kampen kunnen liefhebbers op 12 oktober om 14.30 uur terecht. Meer info: www.barbaralok.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500