Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kinderboekenbal al snel een feest

Geplaatst op: 1 oktober 2014

Het allereerste Kinderboekenbal van Zwartewaterland kwam wat moeizaam op gang, maar uiteindelijk is het toch echt ‘Feest!’ woensdagmiddag in d’Overtoom in Genemuiden. Zo’n vijftig basisschoolleerlingen dansen, springen en hupsen op de muziek van de DJ in de met discoverlichting versierde sportzaal. Andere kinderen volgen een workshop streetdance of maken een friteszakje onder begeleiding van kinderboekenschrijfster Nanda Roep (bekend van Plaza Patatta). Marjolein Lolkema van de Bibliotheek Zwartewaterland is helemaal niet ontevreden over de opkomst: “Het is de eerste keer dus mensen kijken altijd de kat even uit de boom. Vandaar dat de kaartverkoop misschien eerst moeizaam liep. Maar het is heel gezellig en de kinderen genieten. Dat is het belangrijkste.”

Met het Kinderboekenbal wordt de aftrap gegeven van de Kinderboekenweek met als thema Feest! (het is namelijk de zestigste Kinderboekenweek). Tijdens het bal gaat het niet perse om lezen, maar vooral om plezier hebben. Kees Dijkstra van The Readshop en medeorganisator van het Kinderboekenbal: “Je moet de jeugd aan het lezen krijgen en houden. Dit is een leuke manier om ze aan je te binden.”

Uit een rondvraag in de zaal blijkt echter dat heel veel kinderen het vanzelfsprekend vinden om te lezen. De meesten lezen een paar bladzijden voor het slapen gaan, zoals de elfjarige Maureen. “Behalve als het te laat is, dan lukt het niet. Vallen je ogen zo dicht.” Ook haar vriendin Rosa leest graag, bijvoorbeeld de boeken van Niki Smit over modeblogger Coco. Esmé wil zelfs schrijfster worden. “Ik schrijf nu ook al verhalen. Straks wil ik tips vragen aan Nanda over hoe ik een goede schrijfster kan worden.”

Ook de negenjarige Sven is een lezertje, vertelt zijn moeder. “Regelmatig gaat hij bij Kees (van The Readshop, red.) langs om nieuwe boeken te bestellen. Die in de winkel liggen heeft hij allemaal al uit.” Het Kinderboekenbal vindt ze daarom een goed initiatief, om nog meer kinderen enthousiast te maken voor het lezen. “Al vond Sven het ook altijd leuk wanneer er schrijvers op bezoek kwamen op school. En het valt mij tegen dat er maar zo weinig kinderen uit zijn klas zijn gekomen. Ik hoop dat het Kinderboekenbal volgend jaar meer kinderen trekt.”

Dat hopen ook Dijkstra en Lolkema. “Mogelijk dat ook boekhandels uit Zwartsluis en Hasselt mee willen doen aan het Bal. Ook de scholen moeten zich er nog meer mee verbonden voelen.”

Op de basisscholen in Zwartewaterland wordt ook komende week nog aandacht besteedt aan de Kinderboekenweek.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500