Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaren evangeliseren in Leeuwarden

Geplaatst op: 11 oktober 2014

Tekst en foto's: Enrico Kolk

De evangelisatieposten van de Gereformeerde Gemeenten hielden vandaag Open Dag. Zo ook de evangelisatiepost in Leeuwarden, waar een aantal Genemuidenaren als vrijwilligers actief zijn. Henry van Dijk, die, samen met enkele anderen, straatevangelisatie bedrijft in Leeuwarden, vertelde op de dag zijn verhaal. “In Leeuwarden zijn 200 predikanten. Per jaar doen er 2000 mensen belijdenis, dus over Leeuwarden hebben we niet te klagen”, begint hij zijn verhaal. “Ik heb het natuurlijk niet over nu, maar over de tijd van dominee Johannes Bogerman, rond 1600.”

Van die 200 predikanten zijn er zelfs een aantal van Leeuwarden naar Genemuiden gegaan, meldt Van Dijk terloops. “Nu is het hier in Ljouwert heel anders. De PKN moet meer dan vijftig procent van haar kerken hier sluiten.”

Dan vertelt hij over zijn ervaringen in het ‘straatwerk’: “Rond half tien gaan we met z’n drieën op pad. We maken het karretje gereed, met allerlei folders erin. Maar we beginnen met Bijbellezen, en daarna gaan we naar de stad toe. We gaan dan folders uitdelen en proberen in gesprek te komen. Dan is het ook zo weer twaalf uur en gaan we terug naar de post om gezamenlijk een gedeelte uit Gods Woord te lezen, te bidden en eten. Dat is erg gezellig en levert mooie gesprekken op.”

Na het eten gaat het ploegje weer terug. “We blijven Gods hulp nodig. De mensen komen soms op je af, maar we gaan er ook naartoe. Voor de één is dat makkelijker dan voor de ander. Je voelt je onkundig. Soms ben je na het uitdelen van vijf of zes folders sprakeloos. Maar soms voel je ook de behoefte om iemand aan te spreken. We nodigen dan mensen uit voor de diensten die hier op zondag worden gehouden.”

Van Dijk komt mensen van diverse pluimage tegen. “Zo was er laatst een 40-jarige vrouw, ze is arts in een ziekenhuis. Toen ze 16 was is ze het huis uitgetrapt. Haar broers en zussen hebben afstand van haar genomen. Waarom weet ze niet, ze voelt zich verstoten. Ik heb haar toen gevraagd of ze behoefte had aan een Bijbel. Dat had ze nu nog niet, maar ze beloofde: ‘ik kom een keer terug’.”

De ‘straatwerker’ heeft ook nog enkele tips voor mensen die ook op straat willen evangeliseren: “Je moet altijd vriendelijk zijn. Ook niet gaan overdrijven, of je gaan opdringen. Vaak is het handig te beginnen met een vraag. Dan zijn mensen sneller bereid om met je te gaan praten.”

De straatevangelisatie is volgens Van Dijk, een zaak van goed kunnen luisteren. “Voor mij is dat moeilijk. Maar soms kun je ook in alle rust een antwoord overdenken.”

Ook vandaag evangeliseerde een groep Genemuidenaren in Leeuwarden. Dit keer hebben zij een gift voor de mensen: een zakje peren. Een flink aantal bananendozen met zakjes peren zijn van Waarde naar Leeuwarden gekomen. De straatwerkers hebben baat bij deze gift: “Mensen zijn sneller geneigd tot het aangaan van een gesprek.”

De groep begon rond elf uur met het uitdelen van peren en folders. Hard gaat het eerst niet, het duurt lang voordat de eerste doos met peren leeg is. Na de middag gaat het sneller: de peren gaan als zoete broodjes over de toonbank. Ze blijken meteen een aanknopingspunt tot een gesprek. “Het zijn peren met een boodschap”, zegt een van de straatwerkers tegen iemand die hij aanspreekt. Sommige mensen haken dan af. “Dan hoef ik ze niet.” Andere mensen raken juist geïnspireerd door het horen van de boodschap en zijn bereid tot een goed gesprek.

Tegen half drie pakken de mannen hun biezen. Hun taak voor vandaag zit er weer op. En de peren? Die zijn op.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500