Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lezing over reizen en reizigers in het Oude Stadhuis Hasselt

Geplaatst op: 13 oktober 2014

Hoe was het om vroeger op reis te gaan naar Hasselt met trekschuit, diligence en stoomtram? En wie waren die reizigers die dit waagstuk ondernamen? Historicus Frits Schmidt zal dit toelichten tijdens een lezing op vrijdag 17 oktober in het Oude Stadhuis in Hasselt. De lezing is een initiatief van de Historische Vereniging in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Hoewel tegenwoordig het meeste verkeer aan Hasselt voorbij gaat, was de plaats vroeger een belangrijke schakel in het wegennet. Het kleine Hanzestadje lag gunstig aan de handelswegen over water en land. Hasselt maakte zelfs deel uit van één van de oudste reguliere  postkoetsverbindingen van Nederland. Deze liep in de 17e eeuw van Groningen naar Amersfoort, waarbij de passagiers in Hasselt op de veerboot naar Amsterdam konden stappen. Ook veel Duitse seizoensarbeiders, de zogenaamde Hannekemaaiers, pakten in Hasselt de veerboot naar het rijke Holland. Herbergiers en schippers deden goede zaken. Veel passanten bleven overnachten in Hasselt en werden in de logementen met open armen ontvangen.

De in Hasselt geboren Frits Schmidt kan er smakelijk over vertellen. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar reizigers en hun belang voor de plaatselijke economie in de periode 1600 t/m 1900. Met oude foto’s en prenten laat historicus Frits Schmidt zien wat het betekende om op reis te gaan in de tijd van trekschuit en diligence. Ook geeft hij enkele interessante beschrijvingen van de stad, die ons door bezoekers uit het verleden zijn nagelaten. De lezing eindigt met de komst van de stoomboot en stoomtram, die rond 1900 een revolutie veroorzaakten in het reizen.

De lezing in het Oude Stadhuis aan de Markt 1 in Hasselt start om 20.00 uur en is gratis te bezoeken.

Reizen per diligence - Hofstraat in Hasselt omstreeks 1900

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500