Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

VIER

Geplaatst op: 16 oktober 2014

Vier jaar worden zsjgijn verwarrende tijden, zo heeft mijn zoontje gemerkt. Het ene moment geeft de leidster van de peuterspeelzaal nog hoog op over je rekentalenten, je zangkunsten en je verregaande sociale kwaliteiten, een dag later loop je ineens verdwaasd rond op de basisschool. Uurtje proefdraaien in een klas met dertig kinderen die over het algemeen veel lawaai maken. “Ze zijn toe aan de vakantie…”, zegt de docente geruststellend. Ondertussen zoek je vooral contact met je ouders, die ook even mee mochten sfeer proeven. Het liefst zou je op schoot kruipen of hard terughollen naar die veilige peuterspeelzaal. “Ik wil naar huisss…”, fluistert hij in mijn oor.

“Ik wil niet meer naar de grote school”, zegt hij eenmaal thuis. Ondanks het speelgoed, het best aardige voorleesverhaal en de klei was de kennismaking nog niet bepaald goed bevallen. Hoe moet hij ooit vrienden worden met die herriemakers, zie je hem denken. Stuk voor stuk zijn ze groter dan hem. Sneller ook vermoedelijk. “Op de peuterspeelzaal moest je ook even wennen…”, stel ik hem gerust, maar in mijn achterhoofd haal ik mijn eigen angsten terug. De stap van kleuterschool naar lagere school herinner ik me nauwelijks meer, de sprong van basisschool naar het middelbaar onderwijs maar al te goed. Man, ik deed die zomervakantie volgens mij geen oog dicht.

Ondertussen raakte ik zelf tijdens het proefdraaien onder de indruk van de faciliteiten op school. En van alle activiteiten en plichtplegingen die er blijkbaar bij horen. Musicals, moestuin, workshops, uitjes naar de natuur, schoolreisjes, maar ook papa’s en mama’s die regelmatig moeten schoonmaken en andere werkzaamheden verrichten. En dan nog computerlokalen, gymzalen en op het oog eindeloos veel andere lokalen. Wij hadden vroeger een bankje, een stoel, een bord en een gemeenschapsruimte. Dat was het in mijn herinnering wel. Het enige uitje was volgens mij de wandeling naar d’ Overtoom waar we gingen gymmen. Blokjesvoetbal en apenkooi spelen, ik vond het al heel wat. Op de school van mijn zoontje was een complete kapsalon ingericht. Ik moet me op de site van www.cjgzwartewaterland.nl  maar eens danig gaan voorbereiden op zijn schooljaren.

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500