Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwolse bommen onschadelijk gemaakt

Geplaatst op: 29 oktober 2014

In de uiterwaard aan de Zwolse kant van de IJssel worden donderdag en vrijdag vijf bommen uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Ook is een gedeelte van een bom gevonden, deze wordt in deze dagen ook onschadelijk gemaakt. Eerder deze maand zijn al twee bommen op dezelfde locatie succesvol vernietigd. Het onschadelijk maken van de bommen is nodig vanwege het project Ruimte voor de Rivier.

De bommen die donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur onschadelijk worden gemaakt betreffen twee zogenoemde 1.000 ponders en drie 500 ponders. Daarnaast is onlangs een bodem van een 1.000 ponder gevonden. Onderdeel daarvan is een nog intacte overdrachtslading en ontsteker.

De Hanzeboog (de rode brug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem) zal rondom de beide gecontroleerde ontploffingen naar schatting 10 tot 20 minuten afgesloten zijn voor fietsers. Overlast voor treinverkeer kan waarschijnlijk grotendeels voorkomen worden. De dijkweg aan de Zwolse kant (de Schellerdijk) en aan de Hattemer kant (de Geldersedijk) hoeven niet afgezet te worden voor de operatie.

Op beide dagen zijn vanaf 8.00 uur de Explosieven OpruimingsDienst en andere betrokkenen actief in en rondom de veiligheidszone die ingesteld wordt voor deze operatie. De veiligheidszone en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor onbevoegden. Binnen de zone liggen overigens geen woningen of andere gebouwen. De feitelijke ruiming van beide explosieven kan tot op grote afstand waargenomen worden als lichte trilling in de grond. Eventuele schade door de explosies is naar verwachting alleen reëel tot ongeveer 50 meter van de te vernietigende bommen.

 

Al eerder zijn bommen uit de Tweede Wereldoorlog in dit gebied gevonden en onschadelijk gemaakt. Bruggen waren gedurende de oorlog herhaaldelijk doelwit van bombardementen. De niet-ontplofte explosieven komen meestal weer aan het oppervlakte bij werkzaamheden, en worden dan deskundig geruimd. In dit gebied worden voor het project Ruimte voor de Rivier (zie www.wgs.nl/ruimtevoorderivier) geulen gegraven.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500