Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Website over historie Zwartsluis

Geplaatst op: 4 november 2014

Hoe zag het centrum van Zwartsluis er omstreeks 1900 uit? En hoe vierden we in Zwartsluis Koninginnedag door de jaren heen? Het omvangrijke archief van de Historische Vereniging Zwartsluis biedt ons daarin een unieke blik. Het archief is vanaf heden online beschikbaar op een sfeervolle website.

Hans Winter van het Sluziger marketing- & communicatiebureau Active Creations liep zelf al tijden met het idee rond om het archief met de Sluzigers te delen. “Ik woon midden in het centrum van het dorp (Kerkstraat) en heb mijn bedrijf in de voormalige Mastenmakerij aan de Mastenmakersstraat. Daardoor heb ik een bovengemiddelde interesse in de geschiedenis van het dorp. Maar het was zo jammer dat je de foto’s, documenten en de vele geschiedenisverhalen eigenlijk alleen maar kon inzien in De Sluuspoort. En dat terwijl het juist voor iedereen zo mooi is om meer over oud Zwartsluis te weten”.

Bij de Historische Vereniging was dit besef er ook al tijden. De laatste jaren is een zeer grote hoeveelheid foto’s en andere documenten gedigitaliseerd. De vereniging had daarbij direct de wil om een flinke hoeveelheid voor het publiek toegankelijk te maken. Een website met brede mogelijkheden en capaciteit was daarbij echter noodzakelijk.

Toen de vereniging bij Active Creations aanklopte om eens te kijken naar mogelijkheden voor een nieuwe website, met een groots fotoalbum, was men op het goede adres. Voor beide partijen was dan ook snel een enthousiaste samenwerking beklonken.

In de afgelopen maanden is intensief gewerkt aan de realisatie van het online geschiedenisboek van Zwartsluis. Vooral het vullen van het omvangrijke fotoalbum is een gigantisch compliment waard voor de vrijwilligers van de vereniging. Op www.hvzwartsluis.nl kun je meer lezen over het ontstaan van Zwartsluis, krijg je informatie over hoe de vereniging werkt en heb je ook de mogelijkheid om je eigen materiaal in te sturen.

Het hoogtepunt van de website vormt de mogelijkheid om je eigen fotoalbum samen te stellen. Kies je favoriete straten of momenten en het fotoalbum zoekt in het archief naar jouw wensen. Op dit moment bevat de site bijna duizend foto’s, maar dat zal in de komende tijd verder worden uitgebreid; uiteraard niet alléén met foto’s. Bovendien zijn er plannen om in te spelen op de actualiteit en wordt in ‘tijden veranderen’ op unieke wijze een oude en nieuwe foto aan elkaar gekoppeld. Absoluut een bezoekje waard voor jong en oud!

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500