Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mogelijk nieuwe toepassingen voor compost uit De Wieden

Geplaatst op: 6 november 2014

Roelof Smit let ook op de ringslang en de otter.

Kraanmachinist Roelof Smit is deze maanden druk met de afvoer van grote bulten maaisel uit De Wieden. Zijn werkgever Natuurmonumenten zoekt ondertussen naar nieuwe afzetmogelijkheden van dit groene afval.

“We zijn nu bezig om de riet- en hooilanden van het voedingsrijke maaisel te ontdoen. Dat moet nog twee keer per jaar, maar voor een deel van de terreinen willen we toe naar eenmaal per jaar”, vertelt 44-jarige Smit. Als hij over ‘we’ spreekt, bedoelt hij ook de mensen van de firma Bijker uit Nijeveen, het enige loonbedrijf in de regio dat ook een kraanschip heeft. Smit kan het werk niet alleen af.

De inwoner van Dwarsgracht geniet van zijn werk. Belangrijk werk, zo benadrukt hij. “Als je het maaisel laat liggen, verschraalt de bodem niet. We doen ook veel slootonderhoud, anders groeit alles dicht. Houtopslag verwijderen we in de wintermaanden. Verder groeien de kraggen zo hard naar binnen toe, dat we er om de vijf jaar weer bij moeten.”

Het maaisel verdwijnt niet alleen in het schip zelf, er zijn ook ritjes dat Roelof Smit meerdere pontons aan de Toogerd koppelt. Vier is het maximum, maar dan alleen in de winter als er geen recreanten in het gebied zijn. Het verzamelde maaisel gaat naar één van de drie losplaatsen, waar het op speciale platen wordt gedropt. Regenwater kan daar probleemloos in een put worden opgevangen. Smit legt geduldig uit dat het maaisel hele goede compost is, een pittige meststof. “Ecoboeren in de Noordoostpolder gebruiken dit voor hun eigen akkers. Als je het echt goed composteert, is het zelfs geschikt voor je eigen groentetuin. We zijn op zoek naar een betaalbare oplossing voor de compost.”

Natuurmonumenten is bijvoorbeeld in gesprek voor toepassingen als potgrond, plaatmateriaal voor in de bouw en strooisel, vertelt beheerder Bea Claessens. “De markt ontwikkelt zich de goede kant op. In Amerika zijn ze bijvoorbeeld ook bezig met afval van mais als autobrandstof. Wij blijven investeren in nieuwe toepassingen. Zo lang je niet roert, gebeurt er niets.”

Het maaisel wordt naar de waterkant geschoven, waar het wacht om opgehaald te worden. Daarbij moet Smit rekening houden met gladde vrienden. De hopen zijn namelijk zeer geliefd bij ringslangen, waar ze nog wel eens in gaan zitten. “We proberen de tijdsduur dat de bulten op de kant liggen, daarom zo kort mogelijk te houden. Een ringslang zoekt een broeihoop, op het trilveen zie ik ze wel eens uit de bult kruipen.”

Waar de harde werkers in het riet ook rekening mee dienen te houden, zijn otters. “We weten wel ongeveer waar ze zitten, want ze hebben bepaalde speelplekken. Soms zitten ze ook op de hopen, dan kom ik daar later wel terug. Je houdt eigenlijk overal rekening mee in dit mooie gebied.”

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500