Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Afval goed scheiden, merk je ook in de portemonnee’

Geplaatst op: 10 november 2014

Elf huishoudens uit de gemeente Zwartewaterland en Staphorst doen mee aan het groots opgezette project ‘100 gezinnen 100 dagen 100 procent restafvalvrij’ van afvalwerker Rova. In het hele Rova-gebied doen in totaal honderd gezinnen mee aan dit het plan met als doel uit te zoeken hoe je zo min mogelijk restafval kunt inzamelen. Kan het misschien zelfs zonder restafval? Maandagavond kregen de deelnemers in het gemeentehuis in Hasselt informatie over de proef en ondertekenden ze een overeenkomst om hun deelname kracht bij te zetten. Behalve dat de gezinnen worden gevolgd door de Rova, Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen, hebben ze ook onderling contact met elkaar via de website www.100-100-100.nl. Zo kunnen ze tips uitwisselen over slim omgaan met afval. Het project duurt van 1 januari tot en met 10 april 2015.

De familie Dokter van de Kamperzeedijk heeft zin aan de uitdaging. Gerrit Dokter heeft het gezin aangemeld. “Ik scheid ons afval zorgvuldig. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar merk je ook in de portemonnee. Met het project hoop ik nog meer te leren over goed inzamelen”, aldus Gerrit. Moeder Dokter ziet nog wel praktische bezwaren: “De chipszakken mogen niet met het plastic mee, net zoals sauszakjes of pakken melk. Hoe ga ik dat straks doen? Geen chips halen is geen optie met drie kinderen in huis.” Voor de drinkpakken komt de Rova met een oplossing: sap- of melkpakken mogen vanaf januari in de kunststofafvalbak.

Door de ondergrondse containers die nu overal in Zwartewaterland worden geplaatst, wordt de grijze afvalbak omgeruild voor een container voor kunststof. Hoewel het geen wedstrijd is, is het voor alle deelnemers wel een sport om zo min mogelijk afval in te zamelen. Volgens Rova-communicatiemedewerker Erik van Cuyck kom je met een paar simpele oplossingen al een heel eind: spullen delen, lenen of leasen. Uitkijken wat je koopt (geen tien plastic flesje, maar een goed flesje voor dagelijks gebruik), slim boodschappen inkopen (kliekjesdag om geen eten weg te gooien) en kapotte spullen eens repareren in plaats van direct weg te mikken. En natuurlijk, afval goed scheiden. “Ik zet de grijze drie keer per jaar aan de weg,” aldus wethouder Arie Speksnijder. “Dat kan door goed te scheiden.” Als wethouder duurzaamheid in de gemeente Zwartewaterland, kon Speksnijder niet anders dan ook meedoen met het experiment 100-100-100. “Eerst dacht ik ‘moet ik hier wel aan beginnen’, want het zal vast niet gemakkelijk zijn. Maar we moeten ook denken aan de toekomst van de wereld. Er is nu teveel afval en dat moet anders.”

 Ook meedoen aan het experiment? Kijk op www.100-100-100.nl.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500