Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dieren redden Genemuiden (column)

Geplaatst op: 16 november 2014

Ik ben wat betrokken bij de Stichting Promotie Genemuiden en doe wel eens publiciteit voor lokale evenementen. Dan denk je na over acties die meer mensen naar de Tapijtstad moeten lokken. De gekste dingen komen soms voorbij. In mijn hoofd circuleren min of meer creatieve en originele plannen en in datzelfde hoofd zie ik dan drommen mensen naar Genemuiden komen. Kilometers file op de Kamperzeedijk, de pont raakt in één dag het exploitatietekort van de afgelopen jaren kwijt. De realiteit is, helaas, wat weerbarstiger. Zo makkelijk is het nog niet mensen in de auto of op de fiets naar Genemuiden te krijgen.

En soms is het ook juist wel makkelijk. Plant een paar uilen in een boom en half Nederland reist af naar Genemuiden. Ook dit weekeinde zag ik weer mensen met enorme camera’s naar die verder zo doodgewone boom staren. Nooit eerder stond daar iemand met een fototoestel. Nou reisde zelfs het Jeugdjournaal naar Genemuiden af. Vogelliefhebbers komen uit alle windstreken naar Genemuiden. Of ze er bij pakweg Buitenbosch, De Groene Lantaarn of Bij Sigrid van iets hebben gemerkt valt te bezien, maar je mag toch aannemen dat die vogelaars ook koffie hebben gedronken en de weekendinkopen alvast bij Bart Knap hebben gedaan.

Daarom pas ik vanaf nu mijn strategie aan. Niet langer begin ik tegenover organisatoren over peperdure advertentiecampagnes, tientallen persberichten of leuk bedoelde video’s. Ik gooi het over de dierenboeg. Moeten er op Superzaterdag honderden nieuwsgierigen naar Genemuiden afreizen? Zet een zeldzame nachtmus in de boom bij de Blokker neer. Meer volk voor Eikoerei? De met uitsterving bedreigde dialecteend aan het Veerhoofd! Koopavond wat rustig de laatste jaren? Elke vrijdagavond zit de Gaellemuniger woelmuis op de parkeerplaats bij de Boni.

Geheid dat de file naar Genemuiden al bij Emmeloord en Wezep begint. We zoeken het in een alliance met de dieren. Rol dat oranje tapijt maar vast uit.

Erik Driessen

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500