Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rotary draagt bij aan kunstwerk Joodse begraafplaats

Geplaatst op: 23 november 2014

Twee dingen die inwoners van Zwartewaterland niet moeten vergeten, daar kwam het op neer in de bijeenkomst van Rotary club Zwartewatersteden. Een joods spreekwoord zegt: “Je bent vergeten als je naam niet meer wordt genoemd”. Joodse mensen die eeuwenlang plaatsgenoten waren, en die in de 2e wereldoorlog werden weggevoerd en niet meer terugkwamen omdat ze werden vermoord. Voor hen zijn in Zwartsluis inmiddels elf zogenaamde “struikelstenen” van kunstenaar Gunther Demnig aangebracht, waarop de namen staan van de elf mensen die hier werden weggevoerd.

De Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland zet zich nu in om op de Joodse begraafplaats in Hasselt een kunstwerk te plaatsten, dat symboliseert hoe de mensen de veiligheid van de eigen woning gedwongen verlieten en nooit weer terugkeerden. Wim Zwitser van de stichting kon uit handen van voorzitter Bert Leistra van de Rotary club een cheque in ontvangst nemen als bijdrage in de kosten van het kunstwerk.

Het tweede wat onze blijvende aandacht vraagt is de armoede onder onze eigen bevolking. Jan Timmerman van de voedselbank vertelde dat in Zwartewaterland tweewekelijks 35 voedselpakketten worden uitgereikt aan mensen die een beroep moeten doen op de voedselbank. Ook daarvoor is geld nodig, en het wordt steeds moeilijker om de inhoud van het pakket op peil te houden. Ter ondersteuning van de activiteiten van de Voedselbank konden ook zij een cheque in ontvangst nemen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500