Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente onderzoekt stichting voor werkvoorziening

Geplaatst op: 25 november 2014

De gemeente  Zwartewaterland onderzoekt een speciale stichting voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat meldde wethouder Knol dinsdagmiddag. Nieuwe Wsw’ers en Wajongers zouden daarin een plek kunnen vinden en bijvoorbeeld het bedrijfsleven kan dan arbeidskrachten inhuren via de stichting. De gemeente is vanaf 1 januari verantwoordelijk om werk te vinden voor mensen in plaats van dat ze een uitkering krijgen. Het plan voor een eventuele eigen stichting kan ook twee jaar later ingaan.

Vanaf 1 januari verandert er veel in de ouderen- en jongerenzorg, maar ook gaat de Participatiewet in werking. Die moet meer mensen aan het werk helpen, ook mensen die al lang in de bijstand zitten, arbeidsgehandicapten en andere mensen die om wat voor reden dan ook nu niet werken. Onder de zorgplicht van de gemeente vallen ook mensen die nu dagbesteding volgen of die een ‘beschutte’ werkplek hebben. “Uitgangspunt is dat iedereen meedoet in de samenleving. Werk is daarvoor heel belangrijk. Wij moeten zorgen dat zoveel mogelijk mensen een baan hebben. We kunnen daarvoor aankloppen bij de gemeente Zwolle die straks vermoedelijk de NV Wezo overneemt, of zelf werk in onze eigen gemeente realiseren”, aldus Knol, die zelf veel voelt voor de laatste optie. “Deze mensen horen bij onze gemeenschap. Die zou je zoveel mogelijk hier moeten laten werken.”

Overigens valt de Bijstand straks niet helemaal weg. Mensen kunnen daarop een beroep blijven doen. “Maar wij mogen wel een tegenprestatie verlangen. Dat kan ook vrijwilligerswerk zijn in bij wijze van spreken de zorg of bij verenigingen. Mensen mogen daarvoor ook zelf iets aandragen en het mag geen betaald werk verdringen”, aldus Knol.

Hij kijkt met zorgpartners als Philadelphia, In Balans, Van den Bent en Frion naar de mogelijkheden van de eerder genoemde stichting. Een mogelijke denkrichting is de werkwijze van ’t Olde Staduus in Genemuiden.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500