Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel belangstelling van leerlingen voor 3D printer

Geplaatst op: 26 november 2014

Demonstratie 3D printer voor leerlingen Het Anker.

Wat een belangstelling en wat een vragen! Dinsdag 25 november 2014 bezochten 36 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool Het Anker uit Hasselt Bibliotheek Hasselt voor een demonstratie van de 3D printer. Ze hadden vooraf het bezoek goed voorbereid, zo bleek, want alle leerlingen hadden flink nagedacht over het fenomeen 3D printer en dus hadden ze tientallen vragen om af te vuren op Marjolein Lolkema die namens de Bibliotheek de demonstratie gaf.

De demonstratie van de 3D printer werd gegeven in het kader van de Week van de Mediawijsheid die gehouden wordt van 21 tot en met 28 november en dat dit jaar als thema heeft ‘Recht op Mediawijsheid’. Kinderen groeien tegenwoordig op met internet, tablets en smartphones. Deze mediasamenleving biedt hen kansen, maar leidt tegelijkertijd ook tot vragen over de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen, opvoeders en media.

Dat werd tijdens de demonstratie van het 3D printen ook wel duidelijk. Want hoe zit het als iedereen de kans heeft om een pistool te printen. “Cool! En kun je er dan ook echt mee schieten?” reageerde een leerling. Ook al snapte juf Sytske de Haan best dat haar leerlingen in eerste instantie reageren met ‘cool’, toch liet ze haar leerlingen weten dat het niet zo ‘cool’ is. En Marjolein Lolkema legde het als volgt uit: “Internet werd ooit bedacht om mooie dingen mee te doen, maar niemand had in het begin bedacht dat het later ook gebruikt zou worden voor de zwarte kant van de maatschappij. Dat het handig was om met elkaar te delen hoe je bommen bijvoorbeeld moet maken. Met de 3d printer is het net zo. Ooit bedacht om mooie dingen mee te maken, maar er zijn dan altijd weer mensen die dan weer bedenken dat je het ook kunt gebruiken voor vervelende zaken.”

Ook een hele goede vraag die in beide groepen werd gesteld was waarom de Bibliotheek eigenlijk een 3D printer had staan. “Omdat de Bibliotheek ook als taak heeft om mensen mediawijzer te maken. We hebben niet alleen boeken om uit te lenen, maar de Bibliotheek heeft meer functies in een gemeente. Eén van die functies is mediawijsheid. Toen er bijvoorbeeld nog nauwelijks computers waren – bijna alleen nog in bedrijven en niet bij mensen thuis – schaften Bibliotheken computers aan zodat wie dat wilde in de Bibliotheek gebruik kon gaan maken van deze computers. Dan kon je in de Bibliotheek een tekst schrijven achter de computer bijvoorbeeld. Later gebeurde hetzelfde met internet. Bijna niemand had nog internet thuis, maar dan kon je in de Bibliotheek al wel van internet gebruik maken. En dat willen we nu met de 3D printer doen. We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven kennis te maken met de 3D printer.”

Juf Sytske de Haan vertelt haar leerlingen dat zij zich dat nog goed herinnert. “Toen ik jullie leeftijd had, hadden mijn ouders geen internet. Ik ging dan naar de Bibliotheek en dan stond er altijd een hele rij andere kinderen die ook achter de computers met internet wilden. Je moest je naam dan invullen in lijst en wachten op je beurt en dan mocht je tien minuten internetten. Dan kon je net even je mail nakijken.” Voor de leerlingen was dit wel even een shock!

En terwijl alle vragen werden gesteld, was natuurlijk het mooiste steeds te kijken bij het printen. Tussendoor kregen de leerlingen van juf Sytske de Haan en meester Jaap Oudenampsen van alles te horen over het printproces, zoals dat er printers zijn voor chocolade of suiker en dat je zelfs jezelf kan printen! Voor de kinderen werd er een sneeuwpopmannetje en een kattenspelletje geprint. Na afloop werden deze onder de kinderen via een spelletje verloot.

 

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500