Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Historisch ‘Doktershuis’ te koop

Geplaatst op: 27 november 2014

Een van de meest historische panden van Genemuiden staat te koop. Bonthuis & Vaartjes bemiddelt bij de verkoop van het bekende oude Doktershuis in de Langestraat. Het linker deel van het gebouw stamt uit omstreeks 1805 en is destijds door de Stad Genemuiden gebouwd voor de Stadsgeneesheer die tegelijkertijd secretaris van de gemeente Genemuiden was.

Omdat de woning op de hoogste plek van Genemuiden staat, was het tijdens de watersnood van 1825 een toevluchtsoord voor vele Genemuidenaren. In de gang is de waterhoogte nog te zien. Het huis doorstond ook ternauwernood de grote stadsbrand van 1868 waarvan verbrande kapsparren op zolder nog getuigen. Begin van de 20e eeuw is de woning uitgebreid met het rechterdeel in neorenaissance stijl. Dit was nodig vanwege ruimtegebrek tijdens de periode van dr. Bax. Het pand is tot 1978 als woning én dokterspraktijk gebruikt. Bekende bewoners waren dr. Bax, dr. Provo Kluit en dr. Maats.

Daarna vertrokken de bewoners en was het alleen nog een praktijk voor bekende Genemuider artsen als Bolhuis, Hanskamp en Van Dijk. Sinds de realisatie van de Steenpoort en het vertrek van de artsen verdween de medische functie. Sindsdien renoveerde de nieuwe eigenaar het pand. Het huis is met oog voor authentieke details gerestaureerd waarbij tal van originele stijlelementen zijn hersteld en of in oorspronkelijke vorm terug gebracht.

Kijk hier voor alle informatie

 

http://www.funda.nl/koop/genemuiden/huis-48295486-langestraat-66/

 

Portretkaart_klein

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500