Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Watervrees (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 30 november 2014

Ik ben van de generatie Genemuidenaren die leerden zwemmen in het buitenbad bij de kolk. Of die het toen hadden moeten leren, beter gezegd. Ik was niet zo’n zwemmer namelijk. En dan druk ik me nog heel voorzichtig uit. Op de dag van zwemles had ik oorpijn, griep, verkoudheid, een meniscus, een plotselinge hernia of een bijna-longontsteking. Zwemmen kon ik in ieder geval niet. Ook niet toen ik later met de schoolbus naar het overdekte zwembad van Zwartsluis werd vervoerd. Mijn vele kwalen werden er beslist niet minder op.

De komst van Zwembad de Bestevaer leek de uitkomst. In de veilige armen van badmeester Jan van Kleef en collega’s zou het vast goed komen, zo was de gedachte. De werkelijkheid verliep anders. Opnieuw had ik op dinsdag- en donderdagmiddag oorsuizen, wiebeltenen, zwabberbenen of desnoods hersenvliesontsteking. Verder dan de ingang van De Bestevaer kwam ik vaak niet. Pas toen ik al stevig aan het puberen was en op de christelijke Mavo in Zwartsluis zat, ging het beter. De fanatieke sportleraar nam me meerdere malen in de week mee naar zwembad De Kragge. Afhaken zat er niet meer in. Dan was ik een ‘droppie’. Uiteindelijk leverde zijn werk mij een A-diploma op. En dat beloonde de sportleraar met een 9 voor zwemmen. Ik ben de man eeuwig dankbaar.

De jeugdtrauma’s komen de laatste tijd soms boven. Niet alleen omdat mijn zoontje zo langzamerhand ook eens kopje onder moet, maar ook vanwege de gemeentelijke bezuinigingen. Best kans dat binnen afzienbare tijd een zwembad in Zwartewaterland dichtgaat. En best kans dat de keuze dan wel eens op De Bestevaer zou kunnen vallen. Daar hoor ik voorlopig eigenlijk verbazend weinig reacties op. Een overdekt zwembad in ieder dorp of stadje is tegenwoordig zo gewoon, dat blijkbaar niemand zich kan voorstellen dat zo’n bak water dicht moet. Toch ben ik benieuwd wat er gebeurt als komend jaar het besluit valt dat De Bestevaer of De Kragge inderdaad kopje onder gaat. Zou een ondernemer interesse hebben? Staat er een burgerinitiatief op? Volgt er een protestmars richting het Havenplein?

Zelf loop ik niet mee. Ik ben geen zwemmer, maar dat had u al begrepen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500