Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider tapijtfabrikanten ondersteunen hulptransport Irak

Geplaatst op: 12 december 2014

Vele honderden vluchtelingen in Irak brengen de winter door op tapijt uit Genemuiden. Vier bedrijven uit de stad hebben duizenden vierkante meters tapijt afgestaan voor de vluchtelingen in het door geweld geteisterde land. In Kampen zijn ze er beduusd van.

Een kleine drie weken geleden besloten enkele leden van de plaatselijke Gereformeerde Gemeente om een hulptransport naar Irak te organiseren. Inmiddels zijn twee vrachtwagens onderweg naar de Iraakse steden Ankawa en Duhok. De trucks zitten vol met kleding, speelgoed, dekens, schoenen en tapijt.

De schrijnende situatie van (christelijke) vluchtelingen in Irak ging de Kampenaren aan het hart. Honderdduizenden mensen, van jong tot oud, zijn in het land van huis en haard verdreven door de islamitische terreurbeweging ISIS. Veel vluchtelingen zijn bijna alles kwijtgeraakt en bovendien zwaar getraumatiseerd. Zij wonen nu op een bouwplaats, onder een brug of in een tent in een park. Er is groot gebrek aan warme kleding, fatsoenlijke woonruimte en voedsel.

Na een bericht op Facebook, een artikel in het Reformatorisch Dagblad en een verhaal in een lokale krant stroomde in Kampen de kleding binnen. Niet alleen vanuit Kampen en omliggende plaatsen, maar ook vanuit Gorinchem, Houten, Ede, Wageningen, Ermelo, Lelystad, Rutten, Marknesse, Nunspeet en Zwolle werden honderden dozen naar de hanzestad getransporteerd.

De inwoners van Genemuiden lieten zich ook niet onbetuigd. Vier bedrijven, Betap, Cotap, Vebe en Bekwatex, leverden samen vele duizenden vierkante meters tapijt. De vluchtelingen in Irak smachten naar een stuk tapijt. Vloerbedekking maakt hun geïmproviseerde verblijfsplaats een stuk geriefelijker.

De gulheid van de Genemuidenaren verraste de Kampenaren. Door de grote hoeveelheid gratis geleverde tapijt konden zij niet één, maar twee vrachtwagens naar Irak sturen.

Als de reis volgens planning verloopt, arriveren de twee vrachtwagens met kleding, speelgoed en tapijt vlak voor de Kerst in Irak. Lokale protestantse gemeenten dragen zorg voor de verspreiding onder vluchtelingen.

Het transport uit Kampen is georganiseerd in nauwe samenwerking met Bijzondere Noden, het deputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten voor diaconale hulp in binnen- en buitenland. Bijzondere Noden heeft  onder meer de kosten van een van de vrachtwagens voor zijn rekening genomen.

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500