Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Polders houden droge voeten

Geplaatst op: 12 december 2014

Foto's Erik Driessen

Terwijl het buiten stormt, zet dagelijks  bestuurslid Bartus Jonkman van Waterschap Groot Salland  Nieuw Lutterzijl weer in werking. Dat gemaal net  buiten de oude gemeentegrens van Genemuiden is voor 1,9 miljoen euro gerenoveerd. Dat was  nodig om de polders Mastenbroek en Koekoek gegarandeerd droog te houden. “Als dit gemaal een paar  dagen niet werkt, staat de Koekoek blank”, aldus Jonkman.

Het uit 1978 stammende gemaal aan de Kamperzeedijk werkte vanwege slijtage minder goed. Dat werd een risico, vandaar de opknapbeurt. Mocht het  elektrische gemaal uitvallen, dan zijn beide polders nog niet meteen in last. “Dit gemaal is gebouwd in de Koude Oorlog en daarom extra  veilig. We kunnen overschakelen op Diesel en uiteindelijk zelfs nog op een noodaggregaat”, vertelt Victor Frankema van Groot Salland.

Nieuw Lutterzijl houdt  in zijn eentje de Koekoek droog en krijgt voor Mastenbroek hulp van het gemaal aan de Kamperzeedijk.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500