Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tienduizenden kolganzen bij Vollenhove

Geplaatst op: 13 december 2014

Foto Ronald Messemaker/Natuurmonumenten

Naar schatting veertigduizend kolganzen hebben het Vollenhovermeer uitgekozen als overnachtingsplaats. De ganzen komen uit noordelijke gebieden zoals Siberië en overwinteren in Nederland. De rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden is daarbij al jaren populair.

“Een indrukwekkend gezicht”, zegt beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten over het bijzondere natuurverschijnsel dat elke ochtend bij zonsopkomst is te zien. Tienduizenden kolganzen ontwaken dan en stijgen in groepen op vanaf het Vollenhovermeer. “Een half uur lang levert dat een prachtig beeld op van een lucht vol kolganzen”, aldus boswachter Ronald Messemaker. De hele bups verspreidt zich over de polders rondom het Vollenhovermeer: het Leeuwterveld, de Barsbeker binnenpolder (langs de dijk Zwartsluis-Vollenhove) en in ’t Klooster bij Giethoorn.

De kolganzen arriveerden dit jaar eerder dan normaal. Eind september werden ze al waargenomen bij het Vollenhovermeer. “Het was een slecht broedseizoen in Rusland heb ik begrepen. Als de ganzen geen kuikens hebben, is er geen reden voor ze om langer in de broedgebieden te blijven. Dan vertrekken ze naar onder meer Nederland. Vroeger was Friesland een belangrijke overwinteringsplaats, maar de laatste jaren zien we ze in steeds grotere getalen in De Wieden en omgeving.”

De Wieden heeft binnen Natura2000 een wettelijke status als overwinteringsgebied voor de ganzen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500