Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jaarwisseling verloopt rustig

Geplaatst op: 31 december 2014

Foto's Erik Eenkhoorn

De jaarwisseling is in Genemuiden en heel Zwartewaterland rustig verlopen. Dat meldt de politie op social media. Vooral jongere kinderen waren vrolijk bezig met vuurwerk op straat in Genemuiden. Op Tag is het een drukte van belang, veel straten zijn voorzien van een vuurkorf. En rond middernacht barstte de vuurwerkzee los.

Kinderen onder de 12 vullen de vuurkorven steeds bij. Rotjes vliegen her en der over de straten, en bij elke knal gaat een gejuich op. Als er dan ineens een mooie vuurpijl in de lucht is, verdwijnt de aandacht voor de voesters. “Oohh” en “aahh” zijn veelgehoorde kreten.  Één van de vuurpotten is voorzien van een flinke groep jongens en meiden eromheen. De wildste ideeën doen de ronde. “Zal ik er een vuuraansteker ingooien?”, oppert iemand. “Jà!”, klinkt een enthousiaste reactie.

Even verderop vliegen de ballen nog steeds uit de melkbussen. Bijna breekt er ruzie los, er is maar één melkbus en iedereen wil wel een keer. Maar waar twee honden vechten om een been… Dat gaat niet op, de ruzie is snel gestild.

Op de Greente is het erg rustig. Hier en daar staat een vuurkorf, op diverse plekken knalt een rotje. Daar blijft het  bij, het echte geraas komt daar vast om 0.00 uur. Veel valt er niet te beleven, want groot vuurwerk wordt nog binnengehouden. Wel zijn veel huizen verlicht. Bij de lampen is het vast smullen van de oliebollen van Wiltjer of Muiderheim.

Het Havenplein, ooit het epicentrum op Oudejaarsavond, is uitgestorven. Waar in vroegere tijden nog wel eens een auto in vlammen opging, resten nu alleen de witte carbidvlekken… In het oude Genemuiden, in de straten rondom het Havenplein, wordt wel flink geknald. Daar gaat elke seconde wel iets de lucht in.

Bovenaan de Gedempte Heve wordt ook nog geknald. Op de vraag of ze op de foto willen, komt een negatieve reactie. Dan komt er ineens een harde knal vanaf de Greente. “Ik zou daar naartoe gaan”, brengt er een te berde. Dan wordt de orde van de avond weer hervat en knallen de rotjes in de rondte. Het meeste vuurwerk moet nog komen. Om 0.00 mogen de gehoorbeschermers weer op.

 

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500