Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bewoners Akkerwinde vieren verhuizing met taart

Geplaatst op: 9 januari 2015

Verhuizen en jarig zijn op een dag. Foto's Sijmon Last

Eindelijk worden de dozen uitgepakt en de nieuwe meubels neergezet. De bewoners van de Prins Clausstraat in Genemuiden verhuizen vandaag naar de opgeknapte aanleunwoningen in een zijvleugel van zorgcentrum De Meente. Voortaan heten ze de bewoners van de Akkerwinde. Leuk? Ja. Maar vooral spannend.

akker2Veranderingen zijn voor de bewoners met een verstandelijke beperking en soms ook lichamelijke beperking sowieso al lastig. Dus verhuizen is helemaal een bron van stress. Gelukkig hoeft het zestal zelf niet veel te doen: het klussen en sjouwen wordt geregeld door familie terwijl zij werken in ’t Olde Staduus of naar andere dagbesteding zijn. Om vier uur wordt het nieuwe onderkomen ingewijd met taart in de gezamenlijke huiskamer. En wordt meteen geproost op de jarige Henk Slot: met z’n 54 jaar de oudste bewoner.

Aan de verkassing gaat een hele geschiedenis vooraf. Evert van Dijk, belangenbehartiger van bewoner Wim Segers, vertelt: “Op initiatief van ouders kwam een groep van negen achttien jaar geleden terecht in een eengezinswoning aan de Prins Clausstraat. Maar de bewoners worden ouder en sommigen woonden helemaal op zolder. Twee trappen oplopen kon niet meer vonden wij vijf jaar geleden al. Dus zochten we wat anders.” Nieuwbouw werd geopperd, maar was te duur. Ook woonlocatie Spil was een mogelijkheid. Het moest in ieder geval iets in Genemuiden zijn. “Ik wil mijn zwager in Genemuiden opzoeken. Niet in Kampen of Zwolle.” Dat geldt ook voor de vader van Wilma, de enige dame van de Akkerwinde. “De Meente is ideaal. Het centrum ligt centraal in de stad. We hopen dat Wilma hier heel lang kan blijven wonen.”

Het aanbod van de Meente om de kamers in de zijvleugel van het zorgcentrum te verhuren aan de Clausstraatbewoners werd dus met beide handen aangegrepen. Ook al gaf zorgorganisatie Philadelphia vrijwel meteen aan dat ze de zorg niet zou kunnen leveren. Dus werd stichting Akkerwinde opgericht door de familie. Die stichting betaalt nu via het persoonsgebonden budget van de zes bewoners de zorgorganisatie PGVZ voor de zorg. 24 uur per dagen, zeven dagen in de week is er iemand aanwezig. Van Dijk: “Wij zijn ontzettend blij met deze oplossing. Afgelopen maand hebben wij met elkaar geklust en zie het resultaat. Dat PGVZ de zorg kan leveren, maakt het plaatje compleet.”

Zorgbegeleider Anje ter Molen vult aan: “Ik zie alleen maar voordelen van wonen bij De Meente. Er is verplegende ondersteuning mocht zich een ernstig incident voordoen, faciliteiten zoals een winkeltje, maar ook een eigen ingang.” Van Dijk voorzichtig: “Het is een succesverhaal aan het worden.” Wel moeten de Akkerwinde-bewoners afscheid nemen van drie mensen met wie ze al 18 jaar samenwonen. Zij wonen nu in de Spil. “Komende tijd zal misschien niet gemakkelijk worden. Maar wie weet, de bewoners kunnen je soms zo verrassen.”

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500