Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De gemeente komt naar de mensen toe

Geplaatst op: 29 januari 2015

Foto Erik Driessen

Tineke van de Wetering is de eerste kerncoördinator voor Genemuiden. Zij is het aanspreekpunt voor inwoners die een plan voor hun buurt hebben. “Dat kan heel breed zijn: van mensen die een idee hebben voor herinrichting van de straat tot nieuwe speeltoestellen en voorkomen van vandalisme aan toe”, legt Van de Wetering uit.

Sinds 1 januari heeft iedere kern van Zwartewaterland een kerncoördinator. Dat past bij de veranderende samenleving, vertelt wethouder Dick Visserman. “Heel zwart-wit gesteld bepaalde de gemeente vroeger hoe wijken eruit zagen. Bewoners krijgen daar meer inspraak in. Zij lopen vaak al jaren rond met een goed plan en kennen bovendien hun eigen buurt beter dan wij. Plannen moeten daarom veel meer samen tot stand komen.”

En dat betekent ook dat de gemeente niet langer alles zelf regelt. Buurtbewoners moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. “Dat die aanpak werkt blijkt onder meer aan de Nieuwe Sluis in Zwartsluis. Bewoners zijn daar zelf verantwoordelijk voor groenonderhoud. Je ziet nu dat de wijk er netter bij ligt dan voorheen. Ook in Genemuiden deden we een goede ervaring op. Bewoners van het Jaagpad klaagden over boomwortelopgroei en te weinig speelvoorzieningen voor kinderen. Wij hebben ze ondersteund bij het vinden van de oplossing.”

Uit die ervaringen ontstond de filosofie van kerncoördinatoren: mensen die een kern goed kennen, die contacten leggen met bewoners en die helpen bij het realiseren van plannen. “Wij kennen de weg naar fondsen of andere geldbronnen. En met de expertise binnen de gemeente kunnen wij advies geven over de mogelijkheden of onmogelijkheden. Belangrijk is dat we samen dingen tot stand brengen”, vertelt Tineke van de Wetering, die al bezig is met enkele projecten in Genemuiden. Daarover komt later vermoedelijk meer naar buiten.

Afspraken maakt ze bij de mensen thuis. “Dat werkt veel beter dan dat mensen naar het stadhuis moeten komen. Je kunt nu ter plekke de situatie bekijken. Er ontstaan hartverwarmende gesprekken en daarin krijg je soms ook signalen over andere zaken die in een wijk spelen”, aldus Van de Wetering. Dick Visserman herkent dat beeld. “Als je bij de mensen thuis komt, ontstaat er meer begrip voor elkaar. Dan kun je ook uitleggen hoe zaken bij de gemeente werken. Mensen vinden soms dat de gemeente traag werkt, maar dat komt bijna altijd door landelijke wetgeving waaraan wij moeten voldoen.”

De nieuwe aanpak kan desondanks voor een versnelling zorgen, denken Van de Wetering en Visserman. “Als je samen rond de tafel zit, komt een plan makkelijker tot stand. Mensen voelen zich ook meer betrokken als ze zelf meedenken. Dat blijkt ook wel aan de Nieuwe Sluis. Buurtbewoners zetten zich daar met hart en ziel in voor groenonderhoud. Dat willen we ook elders in de gemeente zo oppakken. Sterker nog: dat is een opdracht die we van de gemeenteraad hebben meegekregen.”

Van de Wetering denkt dat de aanpak tot een olievlekwerking leidt. “Als buurtbewoners iets tot stand brengen, zien andere buurten ook de mogelijkheden. Het leuke is dat buren ook meer contact gaan krijgen. En vergeet niet dat er vaak heel veel kennis in een wijk zit. Met de begeleiding van de gemeente breng je daarmee samen veel tot stand. Ik ben ervan overtuigd dat deze aanpak gaat werken.”

Ook Hasselt (Heleen Post) en Zwartsluis (Bert Kleen) hebben een kerncoördinator. Alle drie zijn bereikbaar via het reguliere telefoonnummer van de gemeente Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500