Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Keet de Kolk vanavond eerder dicht: ‘terug bij af’

Geplaatst op: 31 januari 2015

Keet de Kolk sluit vanavond rond 10/11 uur. Dat zegt toezichthouder Evert van Dijk. De eerdere sluiting is een protest tegen de actie van cafébaas Johan Snel, die donderdagavond bij de raadsvergadering ageerde tegen de keet. “Het effect hiervan is dat de jongeren weer de illegaliteit induiken”, zegt Van Dijk.

“Is dat nou de bedoeling?”, vraagt hij zich af. “Moeten we dan lijdzaam toezien dat jongeren beneden de 18 jaar blootgesteld worden aan alcohol, vrije seks en drugs?” Hij neemt de woorden van Snel hoog op. Die zei donderdagavond dat de keet vorige week tot half 6 zondagochtend open was. “Wat Snel zegt is niet terecht”, reageert Van Dijk nog eens. “De feiten kloppen niet. Maar wij snappen wel dat we op dit moment onder een vergrootglas liggen bij de politiek en de burgers. En wat moeten we dan?”

Hypocriet
“De politiek heeft destijds bepaald welke tijden de keet open mocht zijn. En dan hoop je dat de jongeren voor 12 uur thuis zijn. Je kunt je afvragen of je dat vandaag de dag nog wel kunt vragen”, zegt de toezichthouder, die de politici ‘hypocriet’ noemt. “De politiek zegt nu ‘als ik mijn eigen straatje maar schoongeveegd heb’. Als je dan nu in de wetenschap leeft dat jongeren zich daar toch niet aan houden? Jongeren gaan al lange tijd ‘s avonds pas om 22.30 uur de deur uit en als Keet de Kolk dan gaat sluiten, stappen ze van legaliteit naar illegaliteit. Misschien moet je er dan maar voor kiezen om de sluitingstijd te verruimen. Dan houden we onze jongeren in ieder geval in een veilige omgeving”

Dat de keet vanavond eerder dichtgaat, is zeker. Maar volgens Van Dijk gaan de jongeren dan niet naar huis. “Gisteravond hebben we weer controle gehad van de Voedsel- en Warenautoriteit of er binnen gerookt werd. We kregen een pluim dat we buiten rookruimtes hadden. Maar wat gebeurt er vanavond? De jongeren gaan in een zeecontainer zitten en steken daar rustig een sigaret op. En als er dan brand uitbreekt moeten er dan eerst 40 jongeren verbranden?”

Geen controle
“In de illegaliteit is er geen controle”, geeft Van Dijk aan. “Als je ziet hoe moeilijk het is om te onderzoeken nadat er wat is gebeurt, zoals bijvoorbeeld een verkrachting of stelen. Je komt daar gewoon niet achter. Bij de keet hebben we tien camera’s hangen. Als daar wat gebeurt, dan komen we daar negen van de tien keer achter. En is dit nou allemaal omdat men om 12 uur dichtmoet? Dat is een regel van een authentieke tijd. Daar kun je als politiek aan vast blijven houden, maar het is niets. Dan moet je op een gegeven moment maar kiezen uit twee slechten.”

Keet de Kolk werd 18 jaar geleden opgericht om de keten te reguleren. “Door de jaren heen waren er steeds minder keten, totdat alleen wij nog over waren. Nu zijn we vanavond weer terug bij af.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500