Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Keet de Kolk vanavond eerder dicht: ‘terug bij af’

Geplaatst op: 31 januari 2015

Keet de Kolk sluit vanavond rond 10/11 uur. Dat zegt toezichthouder Evert van Dijk. De eerdere sluiting is een protest tegen de actie van cafébaas Johan Snel, die donderdagavond bij de raadsvergadering ageerde tegen de keet. “Het effect hiervan is dat de jongeren weer de illegaliteit induiken”, zegt Van Dijk.

“Is dat nou de bedoeling?”, vraagt hij zich af. “Moeten we dan lijdzaam toezien dat jongeren beneden de 18 jaar blootgesteld worden aan alcohol, vrije seks en drugs?” Hij neemt de woorden van Snel hoog op. Die zei donderdagavond dat de keet vorige week tot half 6 zondagochtend open was. “Wat Snel zegt is niet terecht”, reageert Van Dijk nog eens. “De feiten kloppen niet. Maar wij snappen wel dat we op dit moment onder een vergrootglas liggen bij de politiek en de burgers. En wat moeten we dan?”

Hypocriet
“De politiek heeft destijds bepaald welke tijden de keet open mocht zijn. En dan hoop je dat de jongeren voor 12 uur thuis zijn. Je kunt je afvragen of je dat vandaag de dag nog wel kunt vragen”, zegt de toezichthouder, die de politici ‘hypocriet’ noemt. “De politiek zegt nu ‘als ik mijn eigen straatje maar schoongeveegd heb’. Als je dan nu in de wetenschap leeft dat jongeren zich daar toch niet aan houden? Jongeren gaan al lange tijd ‘s avonds pas om 22.30 uur de deur uit en als Keet de Kolk dan gaat sluiten, stappen ze van legaliteit naar illegaliteit. Misschien moet je er dan maar voor kiezen om de sluitingstijd te verruimen. Dan houden we onze jongeren in ieder geval in een veilige omgeving”

Dat de keet vanavond eerder dichtgaat, is zeker. Maar volgens Van Dijk gaan de jongeren dan niet naar huis. “Gisteravond hebben we weer controle gehad van de Voedsel- en Warenautoriteit of er binnen gerookt werd. We kregen een pluim dat we buiten rookruimtes hadden. Maar wat gebeurt er vanavond? De jongeren gaan in een zeecontainer zitten en steken daar rustig een sigaret op. En als er dan brand uitbreekt moeten er dan eerst 40 jongeren verbranden?”

Geen controle
“In de illegaliteit is er geen controle”, geeft Van Dijk aan. “Als je ziet hoe moeilijk het is om te onderzoeken nadat er wat is gebeurt, zoals bijvoorbeeld een verkrachting of stelen. Je komt daar gewoon niet achter. Bij de keet hebben we tien camera’s hangen. Als daar wat gebeurt, dan komen we daar negen van de tien keer achter. En is dit nou allemaal omdat men om 12 uur dichtmoet? Dat is een regel van een authentieke tijd. Daar kun je als politiek aan vast blijven houden, maar het is niets. Dan moet je op een gegeven moment maar kiezen uit twee slechten.”

Keet de Kolk werd 18 jaar geleden opgericht om de keten te reguleren. “Door de jaren heen waren er steeds minder keten, totdat alleen wij nog over waren. Nu zijn we vanavond weer terug bij af.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk

9 thoughts on “Keet de Kolk vanavond eerder dicht: ‘terug bij af’

 1. R.van Dijk schreef:

  Allemaal de jongeren de drank injagen zegt de heer Beens.Kan je geen drank in de keet krijgen dan.En dat Snel open is na 2 uur is ook gelul.Was het maar zo.Vaak is het nog best gezellig maar moet de zaak sluiten.En dan mag het van mij nog wel even doorgaan.Maar helaas.

 2. Rik Eenkhoorn schreef:

  Wellicht een perfect moment voor de gemeente om het beleid van deze gesubsidieerde kroeg te herzien.

  Jongeren tot 18 vallen nu veelal buiten de boot, mogen geen alcohol (meer) kopen en hebben niet echt een uitgaansplek . Deze jeugd worden dus eerder de iligaliteit ingejaagd als de groep van 18+.

  Als de gemeente de toegang beperkt tot en met 17 heeft deze groep een eigen ontmoetingsplek waar ze gezellig samen kunnen komen. Gezien de leeftijd is dan de discussie over alcohol al vanuit den haag bepaald, namelijk geen en de jongeren die ouder zijn kunnen naar de reguliere horeca zodat de oneerlijke concurrentie verdwijnt .

 3. beens schreef:

  Ik zelf als jongeren en bezoeker van keet de kolk. Vind zelf de tijden ook niet redelijk.

  Als de keet dicht gaat kan de gemeente wel zeggen dat de jongeren naar huis gaan maar vraag maar eens aan dos of dat gebeurd.

  Ik weet zelf als geen ander dat ik na 23.30
  Nog wel een keet opzoek of horeca in genemuiden, en anders wel opzoek naar een plek buiten zwartewater.

  Willen jullie dat nou allemaal de jongeren de drank injagen? Andere plekken opzoeken?

  Het is al jaren goed gegaan! Waarom kan dat nu opeens niet meer? Omdat een kroeg eigenaar geen succes van tieners kan zien omdat hij het de laatste tijd wat rustiger heefd?

  Nou en over openingstijden kan J.snel er ook wat van. Ook regelmatig na 2.00 open.

  Mijn mening maak niet iets kapot wat al jaren een succes is. Wat dat zie ik gebeuren.

 4. Eddy schreef:

  Dhr van Dijk heeft iets uit te leggen. Krijg je na jaren strijd een legale status, dan is voor hem de volgende stap om dit maar aan zijn laars te lappen. Ik zal het uitleggen. Er zijn in op “drink” gebied 3 circuits. Jongeren zoeken elkaar op in huiskamers en garages, keten etc. Er zijn sportclubs, verenigingsgebouwen etc. De volgende stap is de horeca. Zolang het huiskamer gebruik op eigen terrein plaatsvindt is er niets aan de hand. Dit is ook voor de horeca duidelijk. Kun je niets aan doen. Tot het moment dat het uit de klauwen loopt en er zich commerciële belangen voordoen. Lijkt me duidelijk dat mensen die in horeca hun brood moeten verdienen hier moeite mee hebben. De gemeenteraad heeft na een lange discussie toestemming gegeven om Keet de Kolk de “status aparte” te geven. Dit is nog nergens in ons koninkrijk gebeurt. Op zich was het idee nog niet zo gek. Een gedoog plek voor Keetjongeren. Afspraken waarin de politiek zich kon vinden en ook schoorvoetend de horeca. Ik realiseer me goed dat ik op het middenveld speel als het om horeca gaat. Als beheerder/ parttime ondernemer hebben we met dezelfde regels te maken als de plaatselijke horeca. Ook wij moeten vergunningen aanvragen voor bepaalde activiteiten. Prima, maar het kan niet zo zijn dat een”keet” open is, terwijl de plaatselijke kasteleins in hun zaak moeten sluiten en wellicht ook nog wel een paar uur open hadden willen zijn. De politiek heeft een besluit genomen, en is blijkbaar niet in staat om dit te handhaven. Het nijgt voor mij naar een oproep voor “burgerlijke ongehoorzaamheid” is Vanaf nu parkeren we waar we willen, betalen we belasting als het ons uitkomt, en vragen we vergunningen aan wanneer we denken dat het nodig is. Zwartewaterland wordt een nieuwe “vrijstaat”. Tot slot nog een woord tot dhr van Dijk. Als je drugs, sex en alcohol en misschien wel rock n’roll relateert aan(plaatselijke) horeca heb je een probleem en heb je het mis. Ik durf nu, en in het verleden, mijn kinderen wel los te laten in de plaatselijke horeca. Er is altijd nog iets van sociale controle, en daar is niets mis mee. De plaatselijke horeca en ook veel “spelers” op het middenveld nemen hun verantwoordelijkheid, met het besef dat ook bij hun wel eens iets misgaat. Keet de Kolk ligt onder een mega- vergrootglas. Neem dan ook de verantwoordelijkheid die voortvloeit uit een besluit en hanteer de regels die de gemeenteraad heeft opgelegd

 5. RvZ schreef:

  Volgens mij doet Van Dijk het vrijwillig. Wat niet weg neemt dat het roeit dus niet toereikend is. Dus moet er handhaving plaatsvinden. En wat die ilegale keten betreft zijn op de eerste plaats de eigenaren van het perceel en op de tweede plaats ouders verantwoordelijk.

 6. krieze schreef:

  Ik vind dat het de doelstelling is voor de mensen die daar komen,om toch om 24.00 uur thuis te zijn.(dus voor de zondag).
  Dit is in het verleden zo geregeld,dus houden zo.

 7. Rik Eenkhoorn schreef:

  Ik zou uit protest helemaal niet meer open gaan. En het lijkt me duidelijk dat van dijk hier voor z’n baan spreekt en voor niets anders.

 8. Cornelis schreef:

  Dat keet de Kolk de regels aan zijn laars lapt Is gewoon duidelijk.
  25 duizend Euro krijgen voor een nieuw drink hok.
  Dan hebben we een jongeren werker die zijn mensen niet in de hand kan houden.
  Maar wel elke maand geld krijgt daarvoor.
  En nu gaat hij wat doen, naar mijn mening te laat!!
  Wanneer gaan de ogen open bij onze raad!!
  Het lijken wel struisvogels kop in het zand!!!

 9. Jacques M schreef:

  Klaar en helder wordt hier erkend dat men zich niet aan de gemaakte afspraken houdt en wil houden. Wie is er dan overigens “hypocriet”? Inderdaad dus hoog tijd dat er ingegrepen wordt en handhaving plaatsvindt. Dat geldt uiteraard ook voor illegale keten. Daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor allereerst de ouders en ook de gemeente in de juridische handhaving.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500