Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Waterschap bekijkt dijken bij Genemuiden

Geplaatst op: 2 februari 2015

Ruim 400 vrijwillige dijkwachters van het Waterschap Groot Salland gaan zaterdag 7 en 14 februari de dijken op voor een levensechte oefening. Daarbij nemen ze veel dijken bij Genemuiden en Kampereiland onder de loep. De oefening draagt bij aan het adequaat handelen van het Waterschap bij (dreigend) hoog water. De dijkwachten zijn de ogen in het veld en dragen bij aan onze veiligheid tegen hoog buitenwater. Enkel en alleen via de dijkwachten heeft het waterschap permanente controle op iedere meter dijk.

Op 7 februari loopt de dijkwacht patrouille op de dijken langs de IJssel (benedenstrooms van Zwolle) en het Kampereiland. Tegelijkertijd wordt er aan de noordzijde van het Kampereiland geoefend met het leggen van zandzakken. Een week later gaan de dijkwachters onder meer bij Genemuiden en langs het Zwarte Water en het Meppelerdiep aan de slag.

Waterschap Groot Salland heeft 536 km dijken en kaden in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren, staat het dijkleger paraat. Deze bestaat in totaal uit 650 vrijwilligers. Om in noodsituaties nog beter op haar taken voorbereid te zijn, wordt er door het dijkleger jaarlijks in de praktijk geoefend.

De oefeningen zijn zo realistisch mogelijk, door gebruik te maken van beeldmaterialen in het veld. Dijkwachters inspecteren de dijken op zogenaamd zand meevoerend kwelwater, grote drijvende voorwerpen, nog aanwezige dieren op of langs de dijk (schapen, koeien, paarden) en obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken. Dit zijn situaties die de dijkwachters ook tegen kunnen komen tijdens een werkelijke situatie met hoogwater en die, als ze niet tijdig ontdekt worden, schadelijke gevolgen kunnen hebben.

Meer weten van de Dijkwachtorganisatie of dijkwacht worden?

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500